Minőségi élményre számíthatunk a Széki Vágtán

Idén ötödik alaklommal szervezik meg a székely lovasok számára a Széki Vágtát, a négyfordulós „bajnokságban” egyéni és csapatversenyben is összemérhetik erejüket a gyergyói, csíki és udvarhelyszéki lovasok. Az első előfutamot a június 17–18-i hétvégén Szent László király falujában, Székelyderzsen tartják.

A félévtizedes múltra visszatekintő lovastalálkozóra és versenyre 52 lovas jelentkezett be idén, a többségük Udvarhelyszékről, de Gyergyó és Sepsiszentgyörgy környékéről is sok iratkoztak be a futamokra. Csíkban idén valamiért kisebb az érdeklődés a Széki Vágta iránt, csupán ketten neveztek be a versenyre – tudtuk meg Kovács Nemes László főszervezőtől.

„Az ötéves múltra visszatekintő versennyel az a célunk, hogy itt, Székelyföldön – azoknak, akik a falusi valóságban még mindig tartanak lovat – alkalmat teremtsünk arra, hogy megmutathassák lovas tudásukat, valamint felelevenítsük a lófő székelyek virtusos hagyományát. Régen a székely ember a lovával dolgozott a mezőn, és amikor a királytól megérkezett a behívó a csatába, akkor ugyanarra a lóra ültek fel, és indultak el a harcba. Ezeket az állatokat tehát hadi- és munkalóként is használták. A versennyel arra törekszünk, hogy a nézők számára minőségi, tartalmas kikapcsolódást nyújtsunk” – mesélt a Maszolnak a versenyt életre hívó ötletről és célokról Kovács Nemes László.

Az idei Széki Vágta érdekessége, hogy az eddigiektől eltérő módon, két egyforma pályát is felállítottak, így a versenyzőknek nemcsak a kardozásban és ugratásban kell a legjobbnak bizonyulniuk, hanem a gyorsaságban is, hiszen a két pályán egyszerre indul egy-egy versenyző.

Az egyéni megmérettetésen túl, a Nemes székely nemzet legjobb lovas közössége elnevezésű versenyszámban a községek nevezhetnek háromfős csapatokkal. Mindkét versenytípusban 3000 lej a fődíj, a második díj 2000, míg a harmadik 1000 lej lesz. A székelyderzsi előfutamot két másik követi, július 9-én a Gyergyóalfaluhoz tartozó Borzonton, augusztus 6-án pedig Csíkszeredában. A végső vágta pedig augusztus 26–27-én lesz Homoródkarácsonyfalván és Oklándon.

A most következő hétvégi székelyderzsi előfutam megnyitóján jelen lesz Tóth János, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki a pályán végiglovagolva és közben énekelve nyitja meg ünnepélyesen a bajnokságot, előadja Szent László énekét is. A vágta első futamának másik díszvendége Mónus József László többszörös világrekorder tájlövő íjász lesz, aki több mint 400 méteres távolságba lövi majd ki az íját így bemutatva, hogyan harcoltak őseink.

Kapcsolódók

Kimaradt?