Így fogadta Berki Krisztián, hogy „lelopták” nyakából az aranyérmet (VIDEÓ-interjú)

A tornasport történelmében jártas angol újságíró sem hallott olyan esetről, ami a kolozsvári torna Eb-n történt Berki Krisztiánnal: a lólengés korszakos egyéniségének jegyéből azért vettek el 0,300-t mert 3 másodperccel később indította gyakorlatát. Pont ennyi hiányzott volt ahhoz, hogy megelőzze a későbbi bajnokot, az orosz David Beljavszkij-t.

Először is nézzük meg a gyakorlatot: 

 

A 2012-es londoni olimpia bajnokát azért büntették meg, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát. Mivel csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbez a döntéssel szemben. Valószínűsíthető, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban.

Most pedig azt, hogy miként fogadta a londoni olimpiai bajnok azt, ami vele történt.

férfi lólelengés

  1. David Beljavszkij 15,100
  2. Berki Krisztián 14,900
  3. Haratjun Merdinjan 14,833

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását. Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert - állítása szerint - a nemzetközi televízió-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Ilyen a kolozsvári Európa-bajnokságon eddig csak Berkinél fordult elő.

A magyarok első - szóbeli - óvását elutasították arra hivatkozva, hogy nem a szólítást, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni. A küldöttség ezek után írásban is beadta az óvást, amelyet - jóval az eredményhirdetés után - szintén elutasítottak.

„Most, hogy itt lóg az ezüstérem a nyakamban, érzem egy kicsit, hogy nem vagyok igazán boldog. Az egyik szemem sír, hogy nem aranyérmem van, de a másik nevet, mert tudom, hogy az enyém volt a legjobb gyakorlat. A feleségem fogalmazta meg jól, csak ilyen módon tudtak megverni" - nyilatkozta Berki Krisztián.Mint elmesélte, szinte mindenki gratulált neki és azt mondta, az övé volt a legjobb gyakorlat. „Az volt a célunk, hogy két hibátlan gyakorlatom legyen az Európa-bajnokságon, és ez összejött. Huszonnyolc éve tornázom, egyszer sem léptem túl az időt. Persze, túléljük ezt is" - tette hozzá.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: valóban előbb indították az órát, de a tornászoknak fél szemmel mindig figyelniük kell az időt. „Nagyon sajnálom, mert kiváló gyakorlata volt Krisztiánnak, az egyik kezünkben ott volt az aranyérem, a másikkal viszont elengedtük" - vélekedett a sportvezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?