Sznúker: két hétig a Crucible színházban küzdenek a világ legjobbjai

Megkezdődött a hét végén a sznúker világbajnokság, a sportág krémje, 32 játékos küzd két héten keresztül a legáhítottabb serlegért a legendás sheffieldi Crucible színházban. A nagy kérdés, akárcsak az elmúlt években: megszerzi-e a hatodik vb-címét az angol Ronnie O`Sullivan?

Nyilván, a küzdelemsorozat nem csak a „Rakétáról” szól. A világranglistán ötödik, 41 éves játékosnál esélyesebbek is vannak a mezőnyben a fogadóirodák szerint a végső győzelemre. De a sportág kedvelőinek nagy része, s talán titokban néhány versenytársa is annak drukkol, hogy a lassan veteránkorba lépő, népszerű sznúkerzseni eddigi pályafutásához méltó módon érjen karrierje végére.

Az előjelek pedig kedvezőek Ronnie O`Sullivan számára:  vasárnap 10-7-re legyőzte a világranglista 58-ik, kvalifikációból jött honfitársát, Gary Wilsont, és továbbjutott a következő fordulóba, a legjobb 16 közé. Nem annyira az eredmény, inkább a „Rakéta” játéka volt meggyőző. A győztest eldöntő frémben olyan bréket épített, amely a BBC szakkommentárai – Stephen Hendry és Steve Davis – szerint az angol játékos fénykorszakára emlékeztetett, és egybehangzóan állították, ha tartja a színvonalat, nehéz lesz megállítani a döntőig.

Mellesleg a Crucible csúcstartói éppen Hendry és Davis: előbbi hétszer, utóbbi hatszor emelte magasba a serleget Sheffieldben. Ronnie O`Sullivannak ez eddig ötször sikerült, de a sportág több más rekordját (legtöbb 147-es brék, legtöbb száz feletti brék) beállította már.

Aki a vb-győzelemben megakadályozhatja, az elsősorban a világelső és címvédő Mark Selby. Az angol játékosnak akadozva indult a szezonja, de idén a világbajnokság előtt zsinórban négy pontszerző tornát nyert. A Crucible-ben is magabiztosan kezdett: 10-2-re győzte le a szintén a kvalifikációból jött írt, Fergal O'Brient.

További eredmények (a legjobb 16 közé jutásért): McGill A. (skót) – Maguire S. (skót) 2-10, Wilson K. (angol) – Grace D. (angol) 10-6. A további párosításokról itt olvashat részleteket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?