Aláírták az együttműködési megállapodást a 20. Szupermaratonra

Május 20–21-én rendezik meg a 200 kilométeres futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolyatúrát Békéscsaba és Arad között.

Az aradi városházán írta alá szerda délben Gheorghe Falcă aradi és Szarvas Péter békéscsabai polgármester a 20. Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton együttműködési megállapodását.

A két évtizeddel ezelőtt indult egyéni és váltófutó-verseny (a történelmi hűség kedvéért: a legelsőt Békéscsaba és Nagyvárad között rendezték meg) már évekkel ezelőtt a kerékpárosok és görkorcsolyázók mezőnyével bővült, és már a térség legnagyobb tömegsport rendezvényévé nőtte ki magát. Ezért is presztízs mindkét város számára, hogy évről évre vállalja a rendezést, és kitegyen magáért a folyton növekvő létszám minden igényt kielégítő kiszolgálásáért.

A tavalyi szupermaratonon 1459-en álltak rajthoz, és ebből több mint ezren biciklivel tették meg a kétszer száz kilométeres távot. Egyéni futók és görkorisok maroknyian vállalják az embertpróbáló megmérettetést, de három- és ötfős váltók rendszerint szép számban állnak rajthoz. Igazolt és amatőr résztvevői, egészen kis gyerekek és szépkorúak egyaránt nekivágnak a kétnapos túrának, s ez adja igazán a szépségét – mondta Szarvas Péter. „Nagyszerű példája az együttműködésnek, hogy a két város között a határ ellenére is létrejöhet a huszadik rendezvény” – fogalmazott a békéscsabai elöljáró.

Bognár Levente aradi alpolgármester szimbolikusnak nevezte a szupermaratont, amely a „nyitott határok” jegyében született, és „bebizonyította akkor, amikor nem volt ilyen könnyű a határátkelés, hogy le lehet bontani a falakat egymás között”. Kiemelte azt is, hogy „az aradi magyarság a híd szerepét töltötte be” ebben a kapcsolatban.

A romániai jelentkezők ingyen nevezhetnek be május 7-ig a supermaraton.eu internetes oldalon. A szervezők biztosítják az utazást Aradról Békéscsabára, majd a verseny végén vissza, és a szállást-ellátást sem kell kifizetni.

A mezőny május 20-án reggel rajtol Békéscsabáról, és a Szabadkígyós–Újkígyós–Pusztaottlaka–Medgyesegyháza–Mezőkovácsháza–Battonya–határátkelő–Tornya–Kisvarjas–Arad útvonalon halad, és valamikor délután érkezik Aradra. Vasárnap reggel Aradról ugyanezen az útvonalon indulnak vissza a versenyzők, és délután érnek be a csabai célba. Mindkét helyszínen számos szórakoztató programmal várják a résztvevőknek szurkoló közönséget.

A vetélkedő összdíjazása nyolcezer euró. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?