Pécs Napja nyitotta meg az Aradi Városnapokat

A rendezvénysorozaton a szabad királyi városi cím megszerzésének 182. évfordulóját ünneplik.

Magyar vonatkozású rendezvényekkel kezdődött meg csütörtök délután az Aradi Városnapok programja, ugyanis a több mint tízéves hagyományt folytatva, a baranyai testvértelepülés, Pécs Napját tartották meg elsőként.

A megyei múzeum szépművészeti részlegének Klió-termében nyitották meg a fesztiválnapot, ahol Bognár László, a pécsi képviselő-testület kulturális szakbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a Mecsek-aljai településnek Arad az egyetlen olyan partnervárosa, amellyel évről-évre programtervet készítenek a közös rendezvényekről, és ahhoz mindig tartják is magukat. „A baranyai kulturális élet sokszínűségét szeretnénk megmutatni, és minden korosztályra gondoltunk, amikor a gyermekelőadástól a népzenei bemutatón át a rockoncertig megterveztük a programot” – nyilatkozta a képviselő.

Szabó Mihály aradi RMDSZ-es városi tanácsos kiemelte: az Arad környéki magyarok ezen alkalmakkor lehetőséget kapnak ízelítőt nyerni a pécsi kulturális és szórakoztató életből, ehhez hasonlóan majd a pécsiek is belekóstolhatnak az aradi kulturális programokba, szeptemberben ugynais Arad lesz a Pécsi Napok vendége.

Palatinus Dóra és Hegyi Csaba pécsi képzőművészek közös kiállítása után a bábszínházban gyermekelőadást tartották, este pedig az Eminescu- (volt Salacz-) parkban a Szélkiáltó együttes koncertjére, a komlói Pöndöly Néptáncegyüttes előadására, szabadtéri táncházra majd a Color Live Music Band rockkoncertjére várták az aradiakat, közben a Radó Pincészet borait lehetett megkóstolni, illetve megtekinteni Polgár Zsuzsa népművész munkáit.

Az Aradi Városnapok augusztus 28-ig tartanak, és abból az alkalomból szervezték, hogy augusztus 21-én lesz 182 éve annak, hogy a bécsi udvartól megkapta a szabad királyi város címet.

 

Kimaradt?