Dráma a Bajnokok Ligájában: sporttörténelmet írt a Barcelona

Az FC Barcelona egy nagy hajrával továbbküzdötte magát a Bajnokok Ligájában, Sergi Roberto a 90+5. percben lőtte be a katalán csapat hatodik gólját. A Borussia Dortmundot Pierre-Emerick Aubameyang mesterhármassal vezette győzelemre.

Luis Enrique, az FC Barcelona vezetőedzője a szerda esti visszavágó előtt úgy fogalmazott, csapata képes hat gólt szerezni. Az első mérkőzést Párizsban kategorikusan elveszítő Barcának épp 6–1-re sikerült nyernie a Camp Nouban – ezzel pedig beteljesült a BL történetének talán legnagyobb feltámadása.

A hazaiak számára tökéletesen indult a második mérkőzés, Luis Suárez már a harmadik percben faragott az összesített hátrányból, az uruguayi csatár egy sikertelen felszabadítás után csúsztatta a labdát a gólvonal mögé. A Barcelona egyértelműen uralta az első félidőt, de az újabb gólra a játékrész végéig kellett várni: Andrés Iniesta okozott zavart a PSG tizenhatosában, és a középpályás sarkazása után Layvin Kurzawa a saját kapujába juttatta a labdát.

A gránátvörös-kékek a pihenő után tovább rohamozták Kevin Trapp kapuját, s hamarosan kaptak is egy büntetőt. Deniz Aytekin először nem ítélte meg szabálytalannak Neymar buktatását, csakhogy az alapvonali asszisztens máshogy látta az esetet – végül Lionel Messi magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

Már-már úgy tűnt, szét fog esni a Barcelonába négygólos előnnyel érkező francia csapat, viszont a 62. percben nagy fordulatot vett a párharc. A párizsiak pontrúgást végeztek el távol Marc-André ter Stegen kapujától, az éppen elől vitézkedő Kurzawa visszafejelte Cavaninak a labdát, és a PSG kilencese könyörtelenül a léc alá bombázott. Ebben a pillanatban az eredményeket összevetve 5–3-ra vezetett  Unai Emery együttese.

Kevesen gondolták volna, hogy innen még van visszaút a katalánok számára, Messiék lendülete megtörni látszott, a végén mégis sikerült összehozniuk a lehetetlent. Neymar a 88. percben szabadrúgásból, a hosszabbítás elején pedig tizenegyesből talált be. A drámai visszatérés Sergi Roberto góljával vált teljessé, a második félidőben becserélt katalán játékos a hosszabbítás utolsó pillanatiban pöckölte be Neymar beadását.  

A Barcelona labdarúgói úgy örültek a nem mindennapi győzelemnek, mintha a sorozatot döntőjében diadalmaskodtak volna, miközben a vendégek összetörten emésztgették a történteket.


A párhuzamosan zajló dortmundi találkozón a Borussia hamarjában eltörölte a Benfica Portugáliában szerzett előnyét. Pierre-Emerick Aubameyang a negyedik percben jól érkezett egy szögletnél a hosszú sarkon, és nem hibázta el a remek lehetőséget. A gaboni gólvágó mesterhármast ért el a Benfica ellen, ugyanakkor az Egyesült Államokban született, mindössze 18 éves Christian Pulisic is gólnak örülhetett a második félidőben.

A Dortmundnak nem volt olyan könnyű dolga, ahogy azt a végeredmény sugallja, a Benfica támadói bőven adtak tennivalót Roman Bürkinek. Összességében viszont elmondható, hogy a német alakulat teljesen megérdemelten jutott be a negyeddöntőbe.

 

UEFA Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
​Szerdai visszavágók

  • FC Barcelona–Paris Saint-Germain 6–1 (2–0)
  • gól: Suárez (3.), Kurzawa (40., öngól), Messi (50., büntetőből), Neymar (88., 90+1., utóbbit büntetőből), Sergi Roberto (90+5.), illetve Cavani (62.)  
  • Továbbjutott az FC Barcelona 6–5-ös összesítéssel
     
  • Borussia Dortmund–SL Benfica 4–0 (1–0)
  • ​gól: Aubameyang (4., 61., 85.), Pulisic (59.)
  • ​Továbbjutott a Dortmund 4–1-es összesítéssel

Kapcsolódók

Kimaradt?