Liga 1: Medgyes húzta a rövidebbet, ünnepelt a CFR

Vasárnap késő estére összeállt a rájátszás felsőházának mezőnye a román labdarúgó-bajnokságban. A Kolozsvári CFR, a CS Universitatea Craiova és a Dinamo versenyben maradt a bajnoki címért, a Medgyesi Gázmetán viszont lecsúszott a hetedik helyre, a Szeben megyei csapat így nem szerepelhet a playoffban.

Az alapszakasz végeredményét érdemileg befolyásoló mérkőzéseket egyaránt vasárnapra írta ki a liga, a kezdési időpont pedig egységesen 20 óra 30 perc volt.

A játéknap első gólját Ciprian Deac szerezte Kolozsváron, ahol a CFR az alapszakasz-győztes FC Viitorullal mérkőzött meg. A kolozsvári klubhoz a téli szünetben visszatérő középpályás az első félidő közepén vette be Alexandru Buzbuchi kapuját: a CFR kilencvenkilencese emelt lövéssel csapta be a rosszul helyezkedő kapust. Több gól nem született a mérkőzésen, s bár a CFR-nek egy pont is elég lett volna a boldogsághoz, végül mindhármat sikerült besöpörni. Vasile Miriuță csapata 22 ponttal kezdheti a rájátszást.

Ahogy az várható volt, a Drobeta Turnu Severin-i stadionban a Dinamo diktálta a tempót, a nehéz helyzetben levő Pandurii nem igazán tudta megnehezíteni a bukarestiek dolgát. A vendégeket jó formában játszó szlovák centerük, Adam Nemec jutatta előnyhöz a horvát Antun Palic passzából. Jóval később, a meccs végéhez közeledve Dan Nistor tette biztossá a győzelemet egy remekül eltalált távoli lövéssel.

Időközben Pitești-en a CSU Craiova és a Medgyesi Gázmetán ki-ki meccset játszott az első hatba kerülésért. A Craiova egymás után háromszor kapott ki a bajnokságban, de Gheorghe Mulțescu csapata mégis esélyesebbnek tűnt a vasárnapi „döntő” előtt, mivel a kék-fehéreknek a döntetlen is kedvezett. A kiegyenlített összecsapást Nicușor Bancu lövése döntette el, a CSU játékosa a 62. percben bombázta ki a medgyesiek kapujának jobb felső sarkát. Cristian Pustai csapata kikapott, ezzel elúszott a rájátszás.

Hogyan tovább?

A szabályok értelmében a csapatok az alapszakasz során szerzett pontok felét viszik tovább a rájátszásba, azzal a megjegyzéssel, hogy a páratlan számokat felfele kerekítik. Az első hat helyezett további két-két meccset játszik egymással, a bajnok és a második legjobb együttes az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körébe kvalifikál, míg a harmadik, illetve a negyedik pozíciót megkaparintó klubok az UEFA Európa Liga selejtezőjében indulhatnak el nyáron.

Az alsóházban újabb 14 meccs vár mindenkire, itt is megfeleződnek az alapszakaszban begyűjtött pontok. A szezon végén az utolsó két csapat visszaesik a Liga 2-be, míg a 12. helyezett osztályozót játszik a másodosztályban a harmadik legtöbb pontot gyűjtő egyesülettel.

Román labdarúgó I. osztály, alapszakasz
A 26. forduló vasárnapi játéknapjának eredményei

  • Kolozsvári CFR–FC Viitorul 1–0 (1–0)
  • gól: C. Deac (21.)
     
  • CS Universtiatea Craiova–Medgyesi Gázmetán 1–0 (0–0)
  • gól: N. Bancu (62.)
     
  • Pandurii Târgu Jiu–Dinamo București 0–2 (0–1)
  • gól: A. Nemec (34.), D. Nistor (85.)
A rájátszás felsőházának résztvevői: FC Viitorul, Steaua, Kolozsvári CFR, CSU Craiova, Dinamo, Astra Giurgiu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?