Az UEFA megjósolta a Bajnokok Ligája győztesét

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kevéssel a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének rajtja előtt megjósolta az idei kiírás győztesét. Néhány érdekes statisztika, tendencia alapján az FC Barcelonának vannak a legjobb esélyei elhódítani a trófeát.

Az uefa.com összeállítása rámutat, hogy a legutóbbi tizenegy szezon során mindössze egyszer fordult elő, hogy olyan csapat győzött, amely nem nyerte meg az adott idényben a csoportját. A kivételes eset 2010-ben történt, amikor az Internazionale Milano csak nehezen, másodikként jutott tovább négyeséből, de az olasz csapat végül a döntőig menetelt és megnyerte a finálét.

Ha ez a tendencia folytatódik, többek között a Real Madridot, a Bayern Münchent, a Paris-Saint Germain-t, valamint a Manchester City-t is kihúzhatjuk a listáról, ugyanis mind a négy klub csoportmásodikként kvalfikált a legjobb 16 közé.

További érdekesség, hogy amióta 2003-ban megváltozott a Bajnokok Ligája formátuma, a csoportkör során a legjobban védekező gárdáknak nem termett babér a későbbiekben. A továbbjutók közül az Atlético Madrid és a Juventus kapta a legkevesebb gólt eddig.

Az európai kupasorozat történetében eddig 21 különböző klub diadalmaskodott, és a szűk elitbe rendkívül nehéz betörni – ez legutóbb a Chelseanek sikerült 2012-ben. A jelenlegi mezőnyben kilenc olyan egyesületet találunk, amelynek eddig egyszer sem jött össze a végső győzelem: Arsenal, Atlético Madrid, Leicester, Leverkusen, Manchester City, Monaco, Napoli, Paris Saint-Germain, Sevilla.

„Nos, ez után a kifejezetten tudományos felmérés után kijelenthető, hogy a június 3-i cardiffi döntőben a Barcelona játékosai emelhetik a magasba a trófeát” – írja kissé önkritikusan az uefa.com.

Az UEFA egyébként egy, a Barcelona sikere ellen szóló statisztikákat is előbányászott: az elmúlt öt idényben mindig olyan klub győzedelmeskedett, amely azt megelőzően nem nyerte meg hazája bajnokságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?