Nem támogatja Van Basten reformjavaslatait az UEFA-elnök

Aleksander Ceferin szerint a futballnak nincs szüksége olyan radikális szabálymódosításokra, amelyekkel a FIFA-nak dolgozó Marco van Basten állt elő nemrégiben. Az Európai Labdarúgó Szövetség szlovén elnöke a Die Welt napilapnak adott interjújában a világbajnokság létszámának növelésről is beszélt.

Marco van Basten, a FIFA technikai igazgatója januárban egy sor újítást javasolt. A visszavonult holland csatár a büntetőpárbaj helyett a jégkorongból ismert szétlövést vezetne be, eltörölné a lesszabályt, ugyanakkor sárga lapok helyett kisbüntetésekkel fegyelmezné a szabálytalankodó labdarúgókat.

„Nincs szükség a játék megreformálására, úgy fantasztikus, ahogy van. A les a focinak nagyon fontos eleme. Elnézve az összes javaslatot, már annak is örülhetünk, ha a FIFA legalább a labdát meghagyja nekünk. Vagy legalábbis kerek marad a játékszer. Miért kellene megváltoztatnunk a világ legcsodálatosabb játékát? – nyiltakozta Aleksander Ceferin.

Az év első napjaiban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi kongresszusán eldőlt, hogy a 2026-os világbajnokságon a jelenlegi 32 válogatott helyett már 48 csapat vehet részt. Ceferin úgy véli, a döntés elsősorban az ázsiai és afrikai országoknak kedvez, az európai tagszövetségnek legalább három plusz helyet kívánnak kiharcolni.

„Az UEFA egyedüli szövetségként ellenezte a létszámnövelést, de nem volt más választásunk, úgy döntöttünk, a lehető legtöbb pozíciót fogjuk kiharcolni. Jelenleg Európában és Dél-Amerikában játszanak minőségi focit, 16 helyet fogunk kérni – ez a legrosszabb forgatókönyv” – mondta az UEFA vezetője. Jelen állás szerint Európából 13 nemzeti csapat játszhat a világbajnokságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?