Megnöveli a vb-résztvevők számát a FIFA

A jelenlegi 32 válogatott helyett 48 csapat vehet részt a világbajnokságon – döntötte el zürichi kongresszusán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

A szavazásra jogosult tagok egyhangúlag szavazták meg a létszámnövelést, amely a 2026-os tornán lép először életbe. A lebonyolítási rendszer úgy változik, hogy a vb-re kvalifikált együtteseket 16 csoportra osztják, mindegyik hármasból két-két együttes jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A mérkőzések száma 64-ről 80-ra növekszik, a világbajnokság pedig 32 napot fog tartani.

Gianni Infantino FIFA-elnök, a módosítás kezdeményezője egy decemberi konferencián Dubajban azt mondta, a résztvevők számának növelése a sportág globális fejlődését szolgálja. A FIFA nem mellesleg anyagilag is jól jár a 48 csapatos vébével, becslések szerint a létszámnövelés közel 600 millió euró pluszbevételt hozhat a nemzetközi szövetségnek.

Az első tornára (1930, Uruguay) 13 válogatott utazott, négy évvel később Olaszországban már 16 nemzet labdarúgói mérkőztek meg a trófeáért. A foci-vb mezőnye az 1982-es világverseny előtt 24 csapatra bővült, majd az 1998-as franciaországi eseményen már 32 válogatott vett részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?