„Győzzön a fair play!” – elrajtolt a kolozsvári Sportolimpia

Az első érmeket már át is adták a szervezők, a kincses városban szerdán elkezdődött a II. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia. Szabó Kati többszörös olimpiai bajnok tornászt, az esemény fővédnökét óriási tapssal köszöntötte a Kolozsvári Magyar Opera nagytermének közönsége.

„Nagyon szépen köszönöm a meghívást! Kívánok sok-sok sikert mindenkinek! Minden napra legyen egy célotok és kapaszkodjatok, mert sikerülni fog!” – mondta a könnyeivel küszködő háromszéki olimpikon, aki szerda este életműdíjat vehetett át a Sportolimpia nyitógáláján. Szabó Katit állva tapsolták meg az ünnepségen részt vevők. A `84-es Los Angeles-i játékok erdélyi tornászcsillaga először látogatott Kolozsvárra, a nyitógálán pedig több feladatot is szántak neki a házigazdák.

A diákok sportáganként léptek színpadra, először a labdarúgók, majd a kézilabdázók, a röplabdások, illetve a kosarasok mutatták meg magukat. Ezt követően az érmek is előkerültek a függönyök mögül. Az atlétika- és az úszószámok dobogósainak díjazásánál Szabó Kati mellett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, valamint a riói olimpiát megjárt Miklós Andrea és Trandafir Norbert segédkezett.

Több száz diák érkezett Kolozsvárra

Bodor László, a Sportolimpia elnöke köszöntet mondott a diákoknak a rendezvény népszerűsítéséért. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke emlékeztetett mindenkit, hogy a résztvevők száma majdhogynem megduplázott az előző kiadáshoz képest. Idén közel hétszáz diák érkezett Kolozsvárra.

„Egyrészt köszönetet, másrészt munkát és felkérést hoztam. Köszönetet azért, mert egy évvel ezelőtt arra kértünk benneteket, résztvevő diákokat, hogy a mozgásra való buzdítást vigyétek magatokkal és terjesszétek. Úgy gondolom, komoly munkát végeztetek, ezért köszönettel tartozunk. Másrész fel szeretnélek kérni arra, hogy idén is ezt tegyétek. A Sportolimpia akkor él célba, ha ti is hozzájárultok a mozgás népszerűsítéséhez saját iskolátokban, közösségetekben. Sikeres, jó élményű rendezvényt kívánok nektek, győzzön a fair play!” – fogalmazott Bodor László.

Felidézte hokis múltját Kelemen Hunor

Kelemen Hunor szövetségi elnök a sport fontosságát saját példájával ecsetelte. Megemlítette, hogy több éven keresztül jégkorongozott, úgy érzi, a sportolás fegyelemre, csapatszellemre tanította – mindez pedig elengedhetetlen volt számára a tanulásban, munkában.

„Kitartás, tehetség, munka – ez a három dolog kell a nagy sportteljesítményekhez. Tegyük hozzá, bármilyen versenyről legyen szó, művészetről, tudományról, vagy akárcsak a mindennapok kiemelkedő teljesítményeiről. Szabó Kati is ezt mondta, amikor a tornászok halhatatlanjai közé választották: ha nincs munka, akkor nincs semmi ” – fejtette ki Kelemen Hunor.

 „Szabó Kati az RMDSZ sport életműdíjának első kitüntetettje. Ha azt mondom, négy arany, nem kell további kommentár. Vannak nemzetek a földön, amelyek az olimpiák története során összesen nem szereztek egy sportágban ennyi aranyérmet. Portugáliának például ugyanúgy négy aranya van, mint Katinak. Tehát Kati akár Portugália is lehetne. Fontosnak tartotta, hogy itt legyen körünkben és jelenlétével erősítse a sport szellemét. Köszönjük, hogy hazajöttél, köszönjük, hogy itt vagy velünk!” – mondta az RMDSZ-elnök.

„Megpróbálták átkeresztelni Ecaterinára”

Horváth Anna szerint Szabó Kati a legsötétebb Ceaușescu-diktatúra éveiben a kitartás és szorgalom példaképe volt: „Megpróbálták átkeresztelni Ecaterinára, de ő volt az erdélyi magyar közösség Szabó Katija, Zágon szülöttje. Ő volt számunkra abban az időben a kitartás, a szorgalom példaképe. Hat évesen elkerült családja, szerettei mellől, hogy előbb az onești-i, aztán a dévai kiképzőközpontban sokszor hazátlannak, bozgoroaicának nevezzék. Mindezek ellenére aranyérmeket hozott az országnak, de ez az ország kisemmizte, csak azért, mert magyar volt. Bebizonyította nekünk, hogy a győztesek soha nem adják fel, mert akik feladják, azok soha nem lesznek győztesek.”

Horváth Anna reményét fejezte ki, hogy a középiskolások számára mérföldkő lesz az idei Sportolimpia, egyszersmind kellemes időtöltést kívánt a fiataloknak.

A BBTE jövőre is partner marad

Markó Bálint, a Babeș-Bolyai Tudományegytem Magyar Tagozatának rektorhelyettese támogatásáról biztosította a szervezőket, mint mondta, jövőre is partnerei lesznek a rendezvénynek. Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke felszólalásában hangsúlyozta, a sport és a tanulás szorosan összefügg, hiszen egyik sem visz olimpiára a másik nélkül. Az RMPSZ vezetője a híres ötkarikás mottót, a Citius, Altius Fortius jelmondatot idézte.

Az est utolsó mozzanatként a riói paralimpiáról frissen hazatért Kádár Zoltán beszélgetett Szabó Katival, Trandafir Norberttel, Miklós Andreával, illetve sportriporter kollégájával, Szép Zoltánnal. Erről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?