Paralimpia: a székelyudvarhelyi Butu Arnold 15. lett

A kerékpáros Butu Arnold Csaba 15. lett a csütörtöki 4000 méteres üldözéses versenyben a riói paralimpián.

A 47 éves, székelyudvarhelyi születésű látássérült versenyző – aki Pekingben még román színekben indult – első számában egy riválisát tudta megelőzni pilótájával, Garamszegi Lászlóval.

A látássérült kerekesek segítővel versenyeznek, utóbbi ül elöl, irányítja a tandemkerékpárt, a hátul ülő versenyző pedig diktálja a tempót. A magyar duó 5:00.716 perc alatt tette meg a távot. Butu Arnold Csaba később még több számban indul Rióban.A magyar küldöttség első érmét az erőemelő Tunkel Nándor szerezte Rióban, a törpenövésű sportoló 155 kilós teljesítménnyel érdemelte ki a bronzot. 

„Edzőmmel titkon számítottunk a bronzéremre, s nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült. A 160 kiló edzésen kétszer már összejött, ezért kicsit fájó, hogy most nem, de a harmadik gyakorlatra fejben kicsit szétestem, mivel már biztos volt a harmadik hely” – nyilatkozta Tunkel.

Románia is felkerült az éremtáblázatra az első versenynap után, köszönhetően a látássérült Alexandra Bologának, aki a cselgáncsozók 60 kilogrammos súlycsoportjában harcolta ki a bronzérmet. A húsz esztendős sportoló hatéves korában teljesen megvakult, jelenleg két egyetem hallgatója.

„Nagyon örülök Alex sikerének, az utóbbi két évben hatalmasat fejlődött, 3–4 éve még nem is cselgáncsozott. Látássérült lévén nem csak a bronzérem, de az is értékelendő, hogy minden akadályt leküzdött. Az érdem Geanina Andreicát illeti, hiszen ő fedezte fel benne a tehetséget” – nyilatkozta Florin Bercean, a román olimpiai csapat edzője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?