Orbán Viktor is gratulált a szatmári olimpiai bajnoknak

A magyar kormány is értékeli Simona Pop olimpiai bajnok teljesítményét. Kedden a Kolozsvári Főkonzulátustól érkezett delegáció a szatmárnémeti vívócsarnokban átadta Orbán Viktor miniszterelnök levelét és gratulációját is tolmácsolták az aranyérmes sportolónak.

Egy nappal Simona Pop Szatmárnémeti díszpolgárrá avatása után Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor sem feledkezett meg az apja révén magyar származású olimpiai párbajtőrvívóról, akit teljesen váratlanul ért a megtisztelő gesztus.

„Amikor tegnap felhívtak, hirtelen nem is értettem, mi történik, annyira meglepett ez a budapesti gesztus. Szerintem ez a megtiszteltetés részben a szatmáriaknak küldött kétnyelvű üzenetemnek is köszönhető, amelynek a híre ilyen messzire eljutott” – mondta Simona Pop.

Arra az újságírói kérdésre, hogy folytatná-e Magyarországon a sportkarrierjét, azt felelte: mindössze csak egy napon múlott 2010-ben az, hogy jelenleg a Steaua igazolt játékosa, mivel Dancsházy-Nagy Tamás magyarországi vívóedző is megkereste egy ajánlattal, de ekkor már igent mondott a bukaresti sportklubnak.

A magyar nyelvtudására vonatkozó kérdésre elmondta: édesapja magyar volt, és a családban magyarul beszéltek, de iskolai és egyetemi tanulmányait románul végezte.

A Kolozsvári Főkonzulátus részéről Békefi Annamária konzul érkezett Szatmárnémetibe, hogy átadja a magyar miniszterelnök angol nyelvű levelét és tolmácsolja gratulációját. „Rendkívül fontosnak tartottuk, és természetesen Orbán Viktor úr is, hogy méltányoljuk Simona Pop sportteljesítményt. Mint tudjuk a sajtóból és közösségi oldalakról, magyar nyelven is megköszönte szülővárosának ezt a bajnoki címet” – nyilatkozta a konzul.

Az olimpai bajnokkal készült interjúnkat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?