Ötcsillagos, de lakhatatlan? Sok panasz érkezett az olimpiai falura

Jövő pénteken tartják a XXXI. nyári olimpia megnyitóját, de úgy tűnik, a házigazdák közel sem állnak a helyzet magaslatán. A félkész szállásokra panaszkodó ausztrálok először be sem költöztek az olimpiai faluba, az interneten ugyanakkor sok olyan fotó terjed, ami kínos a szervezőkre nézve. Néhány küldöttség nem várta meg a brazíliai vendéglátók segítségét és saját maga orvosolta a problémákat. Thomas Bach NOB-elnök egyáltalán nem érzi súlyosnak a helyzetet, a sportvezető kiállt a szervezők mellett, mondván, a korábbi olimpiákon is előfordultak hasonló esetek. Neymar, az FC Barcelona brazil csillaga már nem osztotta Bach véleményét, a labdarúgó odapirított honfitársainak.

Az ausztrál küldöttség csak második nekifutásra foglalta el riói szállását. Az óceániai ország vezetői a falból kilógó villanyvezetékek, a szivárgó vízvezetékek és az eldugult vécék miatt úgy döntöttek, nem költöznek be az olimpia faluba. Megérkezésük után nem sokkal közeli szállodákban béreltek szobákat, ideiglenesen. Történt mindez múlt vasárnap, azóta az ausztrál küldöttség is a helyére került, igaz, volt egy kis pengeváltás az „auszik” és Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes között.

A városvezető ugyanis a médián keresztül azt üzenete, ha kell, kengurut helyeznek a szállás elé, csakhogy az ausztrálok otthon érezzék magukat. A gyors replikával nem maradt adós az ausztrál küldöttség, amely kenguru helyett mesterembereket követelt. A felek végül megbékéltek, Kitty Chiller csapatvezető plüsskengurut ajándékozott a polgármesternek, aki utólag bocsánatot kért és elismerte, a szóban forgó épület valóban rossz állapotban várta az olimpikonokat.

Panaszok több oldalról érkeztek, az ausztrálok mellett a fehérorosz, a kenyai, a svéd, valamint az argentin csapat is megfogalmazta nemtetszését a körülményekkel kapcsolatosan. Volt aki a sötét, piszkos folyosókat kifogásolta, mások a meleg vizet hiányolták. A szervezők az első hírek után gyorsan lépték, takarítókat, szerelőket küldtek a faluba, ugyanakkor arról is olvashattunk, hogy az olasz delegáció saját maga bérelt fel embereket, a félbehagyott munkálatok befejezésére.

„Elég idő volt arra, hogy minden elkészüljön, de sajnos nem jött össze teljesen. Remélem, az olimpia kezdetére minden problémát megoldanak – bírálta a szervezőket Neymar. – Nehéz lehet azoknak a sportolóknak, akik külföldről érkeznek és a helyszínen döbbenek rá, hogy még nincs megfelelő állapotban a szállásuk. A legtöbb sportoló arra tette fel az elmúlt három évet, hogy kijusson ide, és pont a célegyenesben rontják el a programjukat. Ez nagyon rossz üzenet Brazíliai részéről” – idézi az m4sport.hu a brazil labdarúgót.

Az ügyben szintén megszólaltatott Thomas Bach már közel sem volt ennyire szigorú a szervezőkkel, a Nemzetközi Olimpia Bizottság első embere szerint az olimpia faluban elenyészőek a problémák: „Napokkal az olimpiai játékok előtt mindig vannak utolsó simítások. A brazilok megoldanak mindent. Mindig is bíztunk Brazíliában, a brazil emberekben, csodálatos olimpia vár ránk” – nyilatkozta a németek színekben a montreáli olimpián aranyérmet szerzett egykori vívó. Bach egyben emlékeztetett, az olimpia szervezőinek keményen kellett dolgozniuk, mivel Brazília nehéz időszakát éli a gazdasági, politikai és társadalmi válság miatt.

A 31 épületből álló olimpiai komplexumban rengeteg zöldterület, jó pár tenisz- és futballpálya, valamint medence található. Rio de Janeiróban hivatalosan 12 nappal a megnyitóünnepség előtt adták át minden idők legnagyobb olimpia faluját, amely közel 18 ezer sportolót képes elszállásolni. A csúcsesemény után az apartmanokat értékesíteni fogják, Rio de Janeiro előkelő városrészévé alakul az olimpia falu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?