Irány Rio! Olimpiára készül a 17 éves kolozsvári Miklós Andrea

Kisiskolásként ismerkedett meg az atlétikával, az első edzés megváltoztatta az életét. Miklós Andrea, a kolozsvári Onișifor Ghibu Elméleti Líceum diákja nemrég a grúziai ifjúsági Európa-bajnokságon remekelt, olyannyira, hogy egyéni csúcsot szaladt, a riói olimpián pedig a 4x400-as váltó tagjaként versenyezhet. A sportolóval beszélgettünk.

„Amikor megtudtam, hogy az olimpiára megyek, először meglepődtem, de hihetetlenül örvendek, mivel 17 éves vagyok és ez számomra hatalmas élménynek ígérkezik” – mesélte a Maszolnak a román atlétika egyik nagy reménysége.

Kanizsay Magdolna tanítványa mindössze harmadik osztályos volt, amikor elkötelezte magát a sportág iránt. „Az atlétikával tanárnőm által kerültem kapcsolatba. Amikor harmadik osztályos voltam, eljött az iskolába tehetséges gyerekeket válogatni a csoportjába, és engem tehetségesnek látott. Elmentem az első edzésre, és attól a pillanattól kezdve az életem teljesen megváltozott. Négyszáz méteren először négy éve indultam, és azért maradt ez a próba, mert évről évre megjavítottam a legjobb időmet” – részletezte az atléta.

Miklós Andrea nemrég a grúz fővárosban érte el pályafutása legjobb eredményét, az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes lett kedvenc számában. Egy éve szintén Tbilisziben győzött, akkor az ifjúsági olimpiai fesztiválon remekelt. „Nagyon jó volt visszatérni Tbiliszibe, csupa jó érzésekkel jöttem haza Kolozsvárra, mivel megszaladtam a legjobb időmet négyszázon” – árulta el érdeklődésünkre a fiatal kolozsvári atléta, aki 52,7 másodperces futásának hála nagy fölénnyel nyerte meg a döntőt. A másodikként célba érő Karolina Łozowska (Lengyelország) majdhogynem két másodperccel maradt el tőle, a bronzérmet pedig a norvég Josfine Tomine Eriksen szerezte meg.

Így kezdett a fiatal atléta a grúziai viadalon

Az ötkarikás kvóta azonban már a korosztályos Eb előtt összejött. A Román Olimpiai- és Sportbizottság a múlt héten frissítette az olimpiai csapat névsorát, a küldöttségbe bekerült Miklós Andrea is, Sanda Belegyan, Anamaria Ioniță, illetve Adelina Pastor társaságában. A négyes az idei amszterdami Európa-bajnokságon hatodik legjobb idővel jutott be a 400-as váltó döntőjébe, ahol végül utolsók lettek a lányok.

Bravúr lenne, ha a sprinterek Rióban is megismételnék az amszterdami döntőbe kerülést, mivel az olimpia mezőny jóval keményebb az európainál, a lányok mindenestre bizakodva várják az augusztus 5-én kezdődő csúcseseményt. „A reményeink abban állnak, hogy minél jobb időt szaladjunk és a hazai atlétikai szövetség is ugyanezt a célkitűzést fogalmazta meg számunkra. Mindenki tudja, hogy az olimpián hihetetlenül erős a mezőny, mi abban bizakodunk, hogy Rióban sikerül megismételni az Eb-n elért eredményt” – nyilatkozta Miklós Andrea.

Ami a felkészülést illeti, az edzőtábor helyszíne az Ilfov megyei Snagov. Andrea elárulta, hét napból hatot edzéssel tölt, igaz, a regenerálódás is fontos ilyenkor: „A felkészülés nem különbözik olyan nagyon az eddigiektől. Megpróbálom kipihenni a két Európa-bajnokság alatt felgyűlt fáradalmakat és az elkövetkezendő heteket egy-egy edzéssel töltöm el naponta. Hetente hatszor edzem, variált programmal, szaladások, edzőterem, fizikális felkészülés.”

A pillanatnyi állás szerint 104 sportoló utazik Romániából a XXXI. nyári olimpiai játékokra. A teljes lista itt tekinthető meg.

Miklós Andrea
Síkfutó, kedvelt száma: 400 méter
Kolozsváron született, 1999. április 17-én
Edzője: Kanizsay Magdolna
Klubja: Kolozsvári Viitorul ISK
Nemzetközi eredményei:
2015 – Ifjúsági világbajnokság, Cali (Kolumbia), 7. helyezett (400 m.); Európai Ifjúsági fesztivál, Tbiliszi (Grúzia), aranyérem (400 m.)
2016 – Fedettpályás világbajnokság, Portland (Egyesült Államok), bronzérem a 4x400-as váltó tagjaként; Európa-bajnokság, Amsterdam (Hollandia): döntős a 4x400-as váltóval (8. hely); Ifjúsági Európa-bajnokság, Tbiliszi (Grúzia): aranyérem (400 m.)
Eddigi legjobb időeredménye: 52.70 másodperc – Tbliszi, 2016

Kapcsolódók

Kimaradt?