Eltiltották a román és a fehérorosz kajak-kenu válogatottat

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) eltiltotta a román és a fehérorosz válogatottat, miután megítélése szerint mindkét csapatnál szisztematikus doppingolás folyik. A büntetés azonnali hatályú, azaz a versenyzők már a riói olimpián sem vehetnek részt.

Az ICF szombati hírlevele arról számol be, hogy áprilisban, egy versenyen kívüli ellenőrzés során 11 román versenyző is fennakadt a doppingvizsgálaton - többségüknél a január elseje óta tiltólistás meldonium nevű szert mutatták ki. A történtek miatt a hazai gyorsasági válogatott és az edzői csapat egyéves eltiltást kap, de ha további bizonyítékok kerülnek elő, még súlyosabb büntetés is elképzelhető. A sportolók ügyéről a nemzeti antidopping szervezet dönt egyenként.

A fehéroroszok a románokhoz hasonló büntetést kaptak, miután öt férfi versenyzőjük is doppingvétséget követett el. A franciaországi edzőtáborukban egy razzia során tiltott teljesítményfokozásra alkalmas eszközöket és anyagokat talált a helyi rendőrség - írja az ICF. A fehéroroszok esetében a férfi kenus és kajakos csapatot érinti az eltiltás, a nőket nem.  

Az említett sportolók riói olimpiai kvótáit - még a hétfői nevezési határidő előtt - újraosztja a nemzetközi szövetség.

A büntetés nyomán a románok és a fehéroroszok esetében is világ- és Európa-bajnok sportolók maradnak távol az olimpiától. A fehérorosz testvérpár, Andrej és Alekszandr Bahdanovics például éppen a riói induló Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó előtt lett második 1000 méteren a júniusi, moszkvai Eb-n.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?