Női kézi: mind a románok, mind a magyarok már kijutottak az Eb-re

Egy fordulóval a selejtezők lezárulása előtt kijutott az évvégi női kézilabda Európa-bajnokságra a román és a magyar válogatott. Mindkét együttes idegenben harcolta ki a svédországi tornán való részvétel jogát, Ambros Martin és Elek Gábor tavítványai Nagymihályon verték 32-23-ra Szlovákiát, Tomas Ryde csapata pedig Kaunasban aratott nagyarányú győzelmet (32-22) Litvánia felett.

Az 5. csoport elsősége a magyarok és a lengyelek között dől el. Az egymással szembeni eredmények tekintetében a magyar válogatott a jobb, így már akkor is kedvezőbb helyzetből várhatja az Eb-csoportok június 10-i, göteborgi sorsolását, ha a lengyelekével azonos pontszámmal zár. Jelenleg a két csapatnak ugyanannyi a pontja, a lengyelek szombaton a szlovákokat, a magyarok pedig vasárnap a finneket fogadják.

Az Elek Gábor, Ambros Martin kettős a finnek elleni érdi találkozóval köszön el a szövetségi kapitányi poszttól. Július 1-jétől Kim Rasmussen veszi át a csapatot, a dán szakember megbízatása négy évre szól.

Ugyancsak könnyűszerrel kvalifikálta magát a svédországi kontinentális tornára Románia válogatottja. Tomas Ryde csapata úgy verte meg 10 góllal Kaunasban a házigazda Litvániát, hogy a világ egyik legjobb játékosának tartott Cristina Neagu el sem utazott a Balti-államba.

A trikolórok az idei a seljetezősorozatban óriási fegyvertényt követtek el a világ- és olimpiai bajnok Norvégia legyőzésével, Neaguék Kolozsváron 25-20-ra verték meg az északiakat. Pár nappal később ugyan kikaptak idegenben, de mivel a kvartett másik két csapata - Fehéroroszország és Litvánia - nem tudott pontot rabolni egyiküktől sem, együtt jutottak ki az Eb-re.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?