Jégkorong: kupagyőztes a Csíkszeredai Sportklub

Legyőzte a megismételt jégkorong Románia-kupa döntőjében a Csíkszeredai Sportklub a Bukaresti Steauát kedd este Brassóban. A csíki csapat 2014 után hódította el újra az ország második legrangosabb hokitrófeáját. A brassói mérkőzés szöges ellentéte volt a decemberi gyergyószentmiklósinak, legalábbis a mutatott játékban. Összesítésben viszont 10-4 lett. A brassói mérkőzésen több szurkolói incidens is történt.

A vártnál jóval szorosabb mérkőzésen nyerte meg, telt ház előtt, kedd este a Csíkszeredai Sportklub a jégkorong Románia-kupa 2016-os kiadását. A döntő igazából még tavaly december 20-án Gyergyószentmiklóson kezdődött, akkor két harmad után, 7–2-es csíki vezetésnél a műjégpálya világítóberendezésének meghibásodása miatt félbeszakadt, a találkozót viszont a szabályoknak megfelelően huszonnégy órán belül nem lehetett folytatni, így a hazai szakszövetség a finálé újrajátszásáról döntött. Előzőleg Galac lett volna a mérkőzés házigazdája, ám a tévéközvetítés miatt végül a brassói Olimpic műjégpályán játszotta le a döntőt a Sportklub és a Steaua.

Remek kezdés, gyenge folytatás

A Sportklub a találkozó a legelején nekiesett ellenfelének, ám Uruc és a Steaua védelme remekül állta a sarat. A 8. percben viszont a „bakák” hálóőre tehetetlen volt Ozols kékvonalról leadott lövésénél, amellyel a csíkiak megszerezték a vezetést. A gólt követően még támadásban volt egy ideig a kék-fehér csapat, ám a Steaua fokozatosan belelendült a játékban és átvették nem csupán a kezdeményezést, hanem az irányítást is. A 17. percben Gecse kapott kisbüntetést, a hátrányt kivédekezte a Sportklub, sőt a csíki hátvéd visszatérésekor Alexejevet ugratta ki, a légiós lövését még védte Uruc, ám a róla kipattanó korongot Gecse az üres kapuba lőtte. Hat másodperccel az első szünet előtt Bondarjev szépített, így egy gólos csíki vezetésnél mehettek pihenni a csapatok.

A második harmadban a Steaua fölénye sokszor nagyon nyomasztó volt, és csak Ruczuj bravúrjainak köszönhető, hogy a fővárosiak nem egyenlítettek. Másfél perccel a második szünet előtt Alexejev újra megvillant és a Tambijevs passzából lőtt góllal újra kettőre nőtt a Sportklub előnye. Érdekesség, hogy a második harmadban a Steaua 24-et, míg a Sportklub csak négyet lőtt kapura.

Az utolsó játékrészben a Sportklub a biztonságos játékra törekedve sokszor tördelte a játékot, így a Steauának nem sok esélye maradt az építkezésre, ez látszott a kapuk előtti akciókon is. Az 53. percben Jemeljanenko kapáslövésébe remekül ért bele Ruczuj kapuja előtt Zabludovszkij, a korong pedig a csíki kapuba jutott, ám a mérkőzés hajrájában a Steaua emberhátrányba került, így hiába kért időt Herlea, kapusát nem tudta csatárra cserélni, gyakorlatilag az utolsó három percben építkezni sem tudtak a fővárosiak, így nem sikerült egyenlíteniük.

Összességében nem volt egy sziporkázó játék, amit viszont a sors a szezon alatt elvett egy-egy meccsen azt kamatostól visszaadta most. A kupagyőzelemben pedig a csapatmunka mellett óriási része volt Ruczuj Gellértnek is, aki elképesztő formában védett.

Balhéztak a szurkolók

A kedd esti találkozóra szervezetten két autóbusszal utaztak csíki szurkolók Brassóba, ám többen kisbuszokkal, személygépkocsikkal is elmentek a döntőt a helyszínen megnézni, amelyen a semleges brassói szurkolók is szemmel láthatóan a kék-fehérekkel tartottak. A Steauának mintegy nyolcvan fős drukkerhada volt, igaz közülük tízen nem mehettek be a jégcsarnokba, őket a csendőrök állították meg, mert többüknél botokat, szúró eszközöket találtak. A mérkőzés előtt két csíkszeredai szurkolóba is belekötöttek a fővárosiak, sajnos az esetből a Sportklub drukkerei jöttek ki rosszul.

A találkozó második gólját követően a jégcsarnok lelátóján a Steaua drukkerei egy vasgárdista jelképeket is tartalmazó bannert akartak kitenni, ám a rendfenntartók azonnal közbeléptek és ezt megakadályozták, ám elszabadult a pokol és egy kisebb verekedés tört ki. A mérkőzés alatt egyébként többször is felcsendült a bukarestiek által elfoglalt szektorból az „Afară, afară cu ungurii din ţară!” (Ki a magyarokkal az országból!) rigmus, amelyre a csíki drukkerek mindannyiszor tapssal válaszoltak.

2016-os Románia-kupa, döntő

  • Csíkszeredai Sportklub – Bukaresti Steaua 3–2 (2–1, 1–0, 0–1)
  • Gól: Ozols (8.), Gecse (19.), Alexejev (39.), illetve Bondarjev (20.), Zabludovszkij (53.)/
  • Kapuralövések: 23–48 (13–15, 4–24, 6–9).
Geréb István, a Sportklub edzője: – Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, ismertük az ellenfelet és gondoltuk, hogy képesek lesznek mindent megtenni a sikerért. Nagyon feszülten játszottunk, sok volt a kiállításunk, ennek ellenére jól teljesített a csapat, pedig páran sérülten is vállalták a mérkőzést. Kiemelném Ruczuj teljesítményét, aki ma nagyon jól védett. Megérdemelt a győzelem, így mondhatjuk azt is, hogy másodszorra is megnyertük a Románia-kupát.
Ruczuj Gellért, a Sportklub kapusa: – A mérkőzés előtt tudtuk, hogy ez a Steauának is egy lehetőség, hogy elhódítsa a Románia-kupát. Nagyon készültünk a találkozóra, tudtuk, hogy az első percektől nyomni fognak, de úgy érzem, hogy sikerült mindent megtennünk azért, hogy végül mi nyerjük a mérkőzést. A győzelem egy csapatmunka volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?