Megbírságolták a rasszista megnyilvánulások miatt a Zilahi HC-t

Kétezer lejes pénzbírsággal és három zárt kapus mérkőzéssel büntette a Román Kézilabda Szövetség fegyelmi bizottsága a Zilahi HC kézilabda klubbot a február 9-i mérkőzés közben történt rasszista incidens miatt.

A Zilahi HC és a Nagybányai HCM közötti mérkőzésen (26-36) a rasszista támadások érték  a hazai szurkolók részéről a nagybányaiak egyik színes bőrű játékosát. A drukkerek megengedhetetlen módon nyilvánultak meg (többek között a majom hangját utánozták), valahányszor Allison Pineau a labdához ért, a rasszista beszólásokból jutott a brazíliai Alexandra Do Nascimentónak is.

A szövetség játékosokat és edzőket is meghallgatott volna, valamint a csendőrségi videófelvételeket is bekérte, azonban az ülésig senki nem küldte el az álláspontját, és a csendőrségtől is mindössze egy jegyzőkönyv érkezett, felvételek nélkül. A testület így mindössze a Digi TV felvételeire alapozva hozta meg elmarasztaló döntését.

A megbírságol csapat edzője már bejelentette: megóvja a testület döntését. Gheorghe Tadici azt állítja: megrendezett ügyről van szó. Hozzátette: a döntés számára azt jelenti, hogy ezentúl minden mérkőzésük szurkolók nélkül játsszák le, vagy pedig leragasztják a szurkolók száját, akik csendben úgy ülnek majd, akár a templomban.

Az incidenset követően a nagybányai csapat az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, amely kedden dönt az ügyben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?