A román rendőrök szerint Székelyföld igenis létezik

Eltávolíttattak a lelátókról egy Székelyföld-ellenes bannert a rendőrök a Dési Unirea és a Kolozsvári U közötti férfi röplabda-mérkőzésen.

A szombat este történtekről a someseanul.ro portál számolt be. E szerint a mérkőzés kezdetén a hazai szurkolók elénekelték a román himnuszt, majd kifüggesztettek két bannert a lelátókra. Az egyiken a „Himnuszbetiltás=nemzetárulás”, a másikon a „Székelyföld nem létezik” felirat volt olvasható.

A portál beszámolója szerint a mérkőzésen jelenlévő rendőrök felkérték a szurkolókat (a videón 4.49-nél), hogy távolítsák el a „Székelyföld nem létezik” feliratú bannert. A drukkerek eleget tettek a felszólításnak.

A dési szurkolók a két bannerrel az ifjúsági és sportügyi tárca minisztériumnak egy korábbi állásfoglalására reagáltak. A tárca figyelmeztette a szakszövetségeket, hogy csak a román válogatottak nemzetközi mérkőzései előtt indokolt a román himnusz éneklése. Ezt a szurkolók a román himnusz betiltásaként értelmezték.

Ismert, hogy a román és a székely himnusz mérkőzések előtti eléneklése vitát váltott ki. A vita Sepsi Sic sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapat és a kolozsvári U sepsiszentgyörgyi mérkőzése után bontakozott ki.

Akkor a Sepsi SIC által fölényesen megnyert mérkőzés után a kolozsváriak edzője sérelmezte, hogy csapatának ellenséges hangulatban kellett játszania, mert a mérkőzés előtt nem hallgatta mozdulatlanul végig a hazai szurkolók által elénekelt székely himnuszt. A kolozsvári csapat tagjai edzőjük buzdítására a székely himnusz éneklése alatt is melegítettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?