Az Eb-n és a BL-ben is bevezetik a gólvonal-technológiát

Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága jóváhagyta a gólvonal-technológia alkalmazását a nyári Európa-bajnokságon, illetve a Bajnokok Ligája következő idényének egyenes kieséses szakaszában.

Azt a testület pénteki ülésén még nem döntötték el, pontosan melyik cég eszközeit veszik igénybe a franciaországi Eb-n, amelyen a magyar válogatott is szerepel. A nemzetközi szövetség a GoalControl rendszert használta a 2014-es világbajnokságon, a brit Hawk-Eye elnevezésű eszközt pedig számos európai ligában alkalmazzák.

A játékvezető-asszisztensek szerepe nem változik, továbbra is figyelemmel kell kísérniük a tizenhatoson belül és annak környékén történő eseményeket. Bár az UEFA elnöke, Michel Platini régóta ellenzi a gólvonal-technológiát, a mostani döntés előtt nem nyilváníthatott véleményt, mert a FIFA független etikai bizottsága - Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan - nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Később választanak csak elnököt

Az UEFA sajtótájékoztatóján beszámoltak arról is, hogy addig biztosan nem fognak új elnököt választani, amíg Platini eltiltását - a fellebbezéseket követően - az illetékesek végleg el nem bírálják. A tisztújításra a tervek szerint május 3-án, a budapesti kongresszuson kerülne sor, de bizonytalan, hogy a francia sportvezető ügye addigra lezárul-e.

Kapcsolódók

Kimaradt?