Kézilabda: győzött Japán ellen a magyar válogatott

A magyar válogatott 31-21-re legyőzte a japán csapatot a dániai női kézilabda-világbajnokság ötödik fordulójában, így a Dánia-Montenegró mérkőzés eredményétől függően csoportelsőként vagy -másodikként szerepelhet a nyolcaddöntőben.

Németh András szövetségi kapitány együttese a péntek délutáni találkozón szinte végig fölényben játszott, az ellenfélnek csak fellángolásai voltak. A pihenőre 17-11-gyel vonultak el a csapatok, és a folytatásban sem volt izgulni való.

Az első három percben a japánoknál volt az előny, utána viszont érvényesült a papírforma. Felpörgött a magyar csapat, emberelőnyt harcolt ki, és a 8. percre 6-2-re ellépett. Az ázsiai gárda szakvezetője időt kért, de nem volt ellenszere a sokkal erősebb és magasabb magyarokkal szemben. Átlagban minden japán gólra hárommal válaszolt a Németh-csapat. Ez az arány akkor romlott le, amikor a kapitány a biztos vezetés tudatában időt kért, majd több poszton cserélt.

Triscsuk büntetőt rontott, a japánok pedig egymás után háromszor találtak be az amúgy jól védő Kissnek, s végül - noha 16-7-nél volt már kilencgólos is az előny - 17-11 lett az állás a szünetre.

A folytatásban beállt a 198 centiméteres Planéta, aki minden ellenfelénél két-három fejjel magasabb volt, így könnyedén került helyzetbe. A 43. percben, 23-13-nál kétszámjegyűre nőtt a különbség, ekkor a japán szövetségi kapitány időt kért, hogy rendezze a sorokat. A záró tíz percben mindenki játéklehetőséget kapott.

A csoportelsőség a tét

A sikerrel jelenleg az élen áll csoportjában a magyar csapat, ám ha Montenegró pontot szerez este a dánok ellen, akkor a második helyen végez a hatosban. "Amit mára elterveztünk, nagyjából sikerült véghezvinni - értékelt Németh András a Sport TV-nek. - Volt egy rossz 15 percünk, de előtte olyan előnyt szereztünk, hogy nem fért hozzá kétség, sima győzelmet aratunk."

A magyarok vasárnap vagy hétfőn játszanak a nyolcaddöntőben, s az is csak később derül ki, hogy melyik válogatottal. Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából a nyolcaddöntőnek van a legnagyobb jelentősége, ugyanis a győztes egészen biztosan részt vehet majd márciusban kvalifikációs tornán.

Kapcsolódók

Kimaradt?