Magyar focicsászár személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a csíki főkonzulátuson

Albert Flórián magyar futballista személyes tárgyaiból, pályafutásának relikviáiból nyílt kiállítás kedd este Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán. A zárt körben tartott ünnepi megnyitót követően a kiállítás november 13-ig látogatható, előzetes bejelentkezéssel.

Albert Flóriánt császárnak nevezték, akként tisztelték, anélkül, hogy ő ezt valaha kérte volna – hangzott el kedd este Csíkszeredában, Magyarország Főkonzulátusán, ahol bő két hétig közelről szemügyre vehető a „császár” több személyes tárgya. Az élsportoló személyét felidéző, anekdotázó hangulatú kiállításmegnyitón jelen volt a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: Albert Flórián, Flóri bácsi, példát mutatott a mindenkori focistáknak, de hűsége, tisztessége is példaértékű, hiszen – bár lett volna rá lehetősége –, sosem hagyta el csapatát, országát.

 Zsigmond Barna Pál főkonzul a megnyitón jelezte: azért fontos a csíkszeredai kiállítás, mert nem csak egy egyszerű terem ad neki otthont, hanem az esküterem, ahol hétről hétre több százan éneklik a magyar himnuszt, és tesznek állampolgársági esküt, hogy közjogi szinten is a magyar nemzethez tartozzanak.

Albert Flórián pályafutása során 539 mérkőzésen 391 gólt lőtt. A Nemzet Sportolója, az egyedüli magyar aranylabdás futballista.

A Főkonzulátuson november 13-ig megtekinthető tárlatot szervezett csoportoknak is lehet látogatni, előzetes bejelentkezés után. Erre az esküteremben zajló ünnepi programhoz való igazodás miatt lesz szükség – tudtuk meg a főkonzulátuson érdeklődve. A bejelentkezéseket a 0366-087000-ás telefonszámon lehet előjelezni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?