Nyolcan pályáznak a FIFA elnöki székére

A jelentkezési határidő lejárta előtt utolsóként Gianni Infantino és Szalman Bin Ibrahim al-Kalifa is bejelentették, hogy indulnak a FIFA februári elnökválasztásán. Összesen nyolc jelöltre lehet majd szavazni.

Az UEFA végrehajtó bizottsági támogatja, hogy Infantino legyen a FIFA következő elnöke, a szervezet a hivatalos közleményében azt írta, hogy a mostani elnökválasztás kritikus lesz a futball és a FIFA életében és biztosak abban, hogy Infantino képes lesz reformok segítségével megújítani a FIFA-t.

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget 2013 óta vezeti a bahreini al-Kalifa sejk, akit azzal vádolnak, hogy 2011-ben tudott arról, hogy sportolókat letartóztattak és megkínoztak azért, mert részt vettek egy demokráciaparti tüntetésen. A sejk mindezt tagadta, de ez az ügy nehezíti a helyzetét, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség határozottan kijelentette, hogy a jelöltsége „nem hiteles.”

Rajtuk kívül még hatan jelezték, hogy indulnak a választáson. Tokyo Sexwale dél-afrikai ügyvéd, ő Nelson Mandelával együtt került börtönbe, Sepp Blatterrel nagyon jó kapcsolatban van. A Jordániai Labdarúgó-szövetség elnöke, Ali bin al-Husszein – aki májusban vereséget szenvedett Blattertől – szintén indul, akárcsak a francia Jérome Champagne, aki idén azért nem indulhatott a választáson, mert nem gyűjtött össze elegendő ajánlást.

A libériai Musa Bility, a Trinidad és Tobagó-i David Nakhid és a dél-koreai Csung Mong Jun is leadta a nevét, utóbbit viszont biztosan nem választják meg, miután a FIFA etikai bizottsága hat évre eltiltotta minden focival kapcsolatos ügytől. Michel Platini az UEFA elnöke is jelezte indulási szándékét, őt korábban 90 napra tiltották el a munkavégzéstől, miután kiderült, hogy 2011-ben két millió svájci frankot kapott Blattertől. Platini fellebbezett a döntés ellen.

Az elnökválasztás 2016. február 26-án lesz Zürichben.

Kapcsolódók

Kimaradt?