Eliza Samara lett a jekatyeringburgi asztalitenisz-Eb. királynője

Joggal nevezhető a román Elizabeta Samara a Jekatyeringburgban rendezett asztalitenisz Európa-bajnokság királynőjének: a konstancai pingpongozó a román válogatottal szerzett ezüstérem után a magyar Póta Georginával is a dobogó második fokára lépett. Teljesítményét viszont az egyéni döntőben megszerzett arannyal koronázta be.

A 26 éves Elizabeta Samara szeptemberben a női világranglistán a 21., az európai ranglistán pedig a 3. helyet foglalta el, úgy hogy mindkét táblázatban előtte csak ázsiai származású játékosok voltak. Az európai országok által nagy előszeretettel alkalmazott honosítások miatt a kontinentális viadalokon is - főleg a női mezőnyben - egyre nehezebben jutnak szóhoz az „őshonos” játékosok, ezért tetemes meglepetésnek számít Samara teljesítménye.

Eliza a döntőben világ- és európai ranglistán is közvetlenül mögött álló, holland színekben játszó Li Jiével csapott össze az aranyért. A mérkőzés 7 szettben dőlt el, a román lány 2-3-ről fordított úgy, hogy a döntő két játszmában csak 4-4 pontok engedélyezett ellenfelének. Samara öröme azért is volt határtalan mert három elvesztett mérkőzés után először tudta legyőzni döntőbeli ellenfelét. 

Legutóbb 2003-ban nyert román asztaniteniszező Európa-bajnoki aranyérmet egyéniben, akkor Otilia Bădescunak sikerült ez a fegyvertény. 1966-ban Maria Alexandru volt az első román bajnoknő. 

Ezüstérmes a Póta, Samara kettős. Póta Georgina és Elizabeta Samara ezüstérmet szerzett a női párosok versenyében a jekatyerinburgi asztalitenisz Európa-bajnokságon: a magyar, román duó az ázsiai származású Hu Melek, Shen Yanfei török, spanyol kettőstől kapott ki simán, 4-1-re.

Kapcsolódók

Kimaradt?