Bátran és büszkén álltak a székelyek a kerékpáros körversenyük rajtjához

„Egy kis sörözés után” levette legutóbbi érmét Novák Károly Eduárd, és a csíkszeredai körverseny startjához áll csapat- és versenytársaival. A IX. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny szerda esti nyitógáláján a futam főbírója azt jósolta: „forró” verseny várható.

Családias hangulatban nyitották meg szerdán este a csíkszeredai Mikó-vár udvarán a tízezer eurós összdíjazású IX. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt. Az est az üdvözléseké, megcélzott eredményeké és ismerkedésé volt – a várudvar színpadán sorra mutatták be a résztvevő tizenegy csapatot. Az ismerkedés nem húzódott el sokáig, utána ki-ki levonult a megyei tanácsnál kialakított parkolóhoz, illetve a szálláshelyre, hiszen pihentnek kell lenniük: az első szakasz csütörtökön 11 órától kezdődött is a csíkszeredai Szabadság-téren.

A Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Intersport Sportegyesület immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt augusztus 5–8 között-án. A vendégeket és házigazda csapatot 5-én este a Polgármesteri Hivatal és Csíkszereda város nevében Füleki Zoltán, Csíkszereda ideiglenes alpolgármestere köszöntötte. Megköszönte a szervezőknek – elsősorban Ráduly Róbert Kálmánnak és Csíki Andrásnak -, „hogy valamikor megálmodták” ezt a rangos versenyt. Mint mondta: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala komoly anyagi forrásokat fordít az immár kilencedik kiadást megért versenyre, és, ő reméli, ez a továbbiakban is így lesz, hiszen a rangos versenynek sokáig házigazdái- és támogatói szeretnének maradni.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő háromnapos viadalon a sportolók összesen 512 kilométert tesznek meg – ezt a házigazda csapat, a Tusnád Cycling Team tagjai is kiemelték.

Cél: a hazai kerékpárosok nemzetközi szintre nevelése

„A lelkemben itt van ez a verseny, és egész évben arra koncentrálok, csapatommal és egyénileg is, hogy minél jobb eredményt érjünk el” – nyilatkozta a Körverseny alapító tagjaként is színpadra lépő Novák Károly Eduárd, a házigazda Tusnád Cycling Team színeiben. Hozzátette: a cél az, hogy a hazai kerékpárosokat próbálják nemzetközi szintre nevelni.

„Bizakodom abban, hogy ezen a versenyen jó eredményt tudunk elérni – lehet, hogy nem fogunk nyerni, de az biztos, hogy mindenki a lelkébe és fejébe véste, hogy ez nekünk mennyire fontos – büszkeséggel és bátorsággal szeretnénk megállni a helyünket” – tette hozzá a múlt heti parakerékpáros vébén ezüstérmet nyert Novák.

A holland főbíró, Frederick Hann „forró futamot” jósolt. Többször is elismételte a „forró” jelzőt, a kánikulára is célozva, de, mint mondta: a pálya igen jó, látványos is, és minden bizonnyal erőt próbáló lesz.

A csapatbemutatón kiderült: a Csíkszeredai Tusnad Cycling Team (TCT) csapat tagjai idén Artem Topcsanyuk, Novák Károly Eduárd, Sebestyén Szabolcs, Andrei Nechita, Kenyeres Ábel Dávid, Nicola Andrei Barbu, Vlad Dobre és a spanyol Martin Lestido.

További csapatok: Hrinkov Advarics Cycling Team, WSA Greenlife (mindkettő Ausztria), Kolss-BDC (Ukrajna), Vino4Ever (Kazahsztán), Brisaspor (Törökország), Vassi Levski, Regional Team Diem (mindkettő Bulgária), a román válogatott, Moldova válogatottja és a Minszki Cycling Club (Fehéroroszország).

Királyetap-premier: Székelyudvarhelyről

Első nap a Csíkszereda – Tusnádfürdő – Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Csíkkozmás – Csíkszereda útvonalon halad a 184 km-es mezőny.

Augusztus 7-én, pénteken lesz a második szakasz, a „királyetap”.

A székely körverseny történetében először indul a mezőny Székelyudvarhelyről, a kerékpárosok Parajd, majd Gyergyószentmiklós irányába haladnak, ezt követően Tekerőpatak érintésével kelnek át a Libán-tetőn, Fenyédről pedig Csíkszereda felé fordulnak, és 193 kilométer megtétele után érkeznek meg Csíkszeredába. Újdonság, hogy a Libán-tetőt – az elmúlt évekkel ellentétben – nem a déli, hanem az északi oldaláról másszák meg a kerekesek.

Szombaton, augusztus 8-án két félszakasz lesz. Délelőtt az egyéni időfutamot rendezik a Tolvajos-tető és Hargitafürdő között, délután pedig Csíkszeredából indul a mezőny, Csíkrákos, Csíkszentmihály és Csíkszentmiklós érintésével érnek vissza a kerekesek a megyeszékhelyre, ahol a város utcáin kialakított pályán 17 kört kell majd teljesíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?