Vizes vb: Olasz Anna ezüstérmes 25 kilométeren

Olasz Anna ezüstérmet szerzett a nyíltvízi úszók női 25 kilométeres versenyében a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján. A 21 éves sportoló ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte az oroszországi viadalon.

Helyi idő szerint reggel 8 órakor a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el Székelyi Dániellel együtt, majd negyed órával később a nők is elindultak. Olasz Anna az 1-es rajtszámot kapta, Kiss Nikoletta pedig az utolsóval, a 31-essel vágott neki az embert próbáló feladatnak a Kazanka folyóban.

A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13. lett, míg az olimpiai számban, 10 kilométeren drámai "végjáték" után az ötkarikás aranyérmes Risztov Éva mögött a 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról. Olasz akkor természetesen el volt keseredve, de jelezte, szeretne a leghosszabb távon szerzett éremmel vigasztalódni. Ennek megfelelően gyakorlatilag végig az élmezőnyben úszott, míg Kiss Nikoletta nagyjából fél táv után kezdett leszakadni a legjobbaktól.

Olasz a két évvel ezelőtt 10 kilométeren ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával lépett el a mezőnytől, az utolsó körre is együtt fordultak rá, a harmadik helyen a német Angela Maurer közel kétperces hátránnyal követte őket. A dél-amerikai az utolsó ezer méteren óriási hajrába kezdett, s végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar versenyző előtt.

„Nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel, azt nem mondom, hogy kárpótolt teljesen, de azért nyilván sokkal jobban érzem magam" - nyilatkozta az MTI-nek Olasz Anna. - "Nagyon kemény verseny volt, az utolsó egy kilométernek azt hittem, soha nem lesz vége. A cél előtt próbáltam kapaszkodni, ahogyan csak tudtam, ezüstérem lett belőle." 

Olaszt megelőzően legutóbb 1994-ben, Kovács Rita - Risztov jelenlegi edzője - szerzett érmet, ugyancsak ezüstöt 25 km-en.

A 20 éves Székelyi Dániel a múlt évi németországi kontinensviadalon fél távnál feladta a küzdelmet, ezúttal azonban teljesítette a hatalmas igénybevételt jelentő távot, s végül a 20. helyen végzett.

A Kazanka folyó partján felállított lelátón a több száz néző végig remekül szórakozott a több mint ötórás viadalon, főként a fordulóknál buzdították tombolva az úszókat. Ezt követően itt rendezik majd a világbajnokság talán leglátványosabb versenyét, a férfi és a női óriás-toronyugrást, előbbiek 27, utóbbiak pedig 20 méteres magasságból végrehajtott ugrásokkal kápráztatják majd el a közönséget.

    Eredmények, nyíltvízi úszás:
    férfiak, 25 km

  • 1.Simone Ruffini (Olaszország) 4:53:10.7 óra 
  • 2. Alex Meyer (Egyesült Államok) 4:53:15.1 
  • 3. Matteo Furlan (Olaszország) 4:54:38.0 

    nők, 25 km

  • 1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:13:47.3 óra
  • 2. Olasz Anna 5:14:13.4
  • 3. Angela Maurer (Németország) 5:15:07.6
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?