BL: döntetlent játszott a Videoton a BATE-val

A Videoton 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán a fehérorosz BATE Boriszov ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulós párharcának kedd esti első mérkőzésén, így nincs könnyű helyzetben a visszavágó és a továbbjutás szempontjából.

A visszavágót jövő szerdán rendezik Fehéroroszországban.

Ha a Videotonnak sikerül kiharcolnia a továbbjutást, akkor a következő körben már a főtáblára jutásért játszhat. Ha a fehérváriak búcsúra kényszerülnek a jövő héten, akkor az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában, a csoportkörbe kerülésért futballozhatnak majd.

Az első félidőben veszélyesebben futballozott a magyar csapat, amelynek egy komoly lehetősége is adódott, a 38. percben néhány centiméteren és Milunovics remek ütemű becsúszásán múlt csak, hogy nem szerzett gólt a Videoton. Néhány perccel korábban sérülés miatt le kellett cserélni a válogatott Juhász Rolandot, akinek a helyére Lang Ádám állt be. A BATE nem erőltette a támadásokat, néhányszor azonban így is eljutott a fehérvári kapuig.

A fordulás után nem kellett sokáig várni a meccs első góljára, amelyet bár a hazaiak szereztek, előnybe mégis a vendégek kerültek vele. Egy szöglet után ugyanis Luijckx szerencsétlenül csúsztatott bele a labdába, amelyet így a saját kapujába juttatott. A balszerencsés körülmények között született öngól egy kicsi megzavarta a Videoton játékosait, akik azonban nem adták fel, a hajráig küzdöttek, s az utolsó percekben egy szöglet után, Vinícius fejesgóljával egyenlítettek.A mérkőzés összképe alapján igazságos döntetlen született, bár támadásban a fehérváriak mutattak többet, a BATE pedig inkább a biztonságos védekezésének köszönheti, hogy számára kedvező eredménnyel fogadhatja a jövő héten a Videotont.

További mérkőzések

A ciprusi APOEL is idegenben szerzett előnyt, a dán Midtjylland ellen az argentin Tomás De Vincenti három perc alatt két gólt szerzett. A két ciprusival kezdő, a cserék után öttel befejező APOEL egy gólt leadott az előnyéből, miután Jakob Poulsen a 88. percben szépített.Az előző fordulóban a tavaly BL-főtáblás bolgár Ludogorecet búcsúztató moldovai Milsami Orhei a harmadik körben hazai pályán kezdett az albán Skënderbeu ellen, és máris a kiesésé szélére sodródott, miután Hamdi Salihi duplájával 2–0-s vendégsiker született.

Hasonló volt a forgatókönyv a Maccabi Tel-Aviv–Viktoria Plzen meccsen is, amelyen az első félidő derekán kétgólos előnyt szerzett a cseh bajnok, majd az izraeli együttes a hajrában teremtett szemernyi esélyt a jövő heti visszavágóra.

Zágrábban a Dinamo 1–1-es döntetlent játszott a norvég Moldéval. Az egykori Manchester United-játékos, a chilei Ángelo Henríquez góljával három percig vezetett a Dinamo, Ola Kamara egyenlített. A 65. perctől a portugál Paulo Machado kiállítása miatt emberhátrányban játszottak a horvátok, de az állás nem változott.

Kétszer is vezetett, de összesen csak öt percig volt előnyben a CSZKA Moszkva a Sparta Praha ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében, amely az első forduló a nem bajnoki ágon. Itt azok a csapatok vívnak meg a főtáblás helyekért, amelyek nem nyerték meg hazájuk bajnokságát, de az ország UEFA-koefficiense alapján dobogós helyezésüknek köszönhetően is esélyt kapnak. 

A nap első meccsén a hat légióssal felálló CSZKA az első és a második félidő első negyedórájában is vezetést szerzett, de a kilenc cseh játékossal kezdő Sparta mindkét alkalommal gyorsan egyenlített, és kedvező helyzetbe került a jövő szerdai visszavágó előtt.

A belga FC Bruges kiválóan kezdett Athénban a Panathinaikosz ellen, a mindössze 20 éves Boli Bolingoli Mbombo góljával már a 10. percben vezetett. A szünet előtt a svéd Marcus Berg (aki pár perccel korábban elhibázott egy tizenegyest) találatával egyenlített a Panathinaikosz, de a spanyol Serguio Sánchez durva belépője után kiosztott piros lap miatt emberhátrányba került. A belgák nem használták ki emberelőnyüket, sőt, egy tizenegyesgóllal a Panathinaikosz került előnybe a visszavágó előtt.

Isztambulban Robin van Persie bemutatkozott a Fenerbahcéban, de a 68. percben beálló holland sem törte meg a gólcsendet a Sahtar Doneck ellen, így nyílt a visszavágó.

A Young Boys–Monaco párharc viszont gyakorlatilag eldőlt, Bernben a négy gólt hozó őrült 11 perc során hármat is a hercegségbeliek szereztek, így kétgólos előnnyel várják a visszavágót.

BAJNOKOK LIGÁJA, 3. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

  • Midtjylland (dán)–APOEL (ciprusi) 1–2 (J. Poulsen 88., ill. De Vincenti 30., 33.)
  • Milsami Orhei (moldovai)–Skënderbeu (albán) 0–2 (Salihi 49., 73. – a másodikat 11-esből)
  • Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Viktoria Plzen (cseh) 1–2 (Ichaki 79., ill. Mahmutovic 17., Petrzela 21.)
  • Dinamo Zagreb (horvát)–Molde (norvég) 1–1 (Henríquez 18., ill. O. Kamara 21.)
  • Videoton (magyar)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–1
  • CSZKA Moszkva (orosz)–Sparta Praha (cseh) 2–2 (Dzagojev 14., Tosics 53., ill. Fatai 15., Krejcí 57.)
  • Fenerbahce (török)–Sahtar Doneck (ukrán) 0–0
  • Panathinaikosz (görög)–FC Bruges (belga) 2–1 (Berg 37., Karelisz 65. – 11-esből, ill. Bolingoli Mbombo 10.)
  • Young Boys (svájci)–Monaco (francia) 1–3 (Nuzzolo 74., ill. Kurzawa 64., Carrillo 72., Pasalic 75.)

SZERDAI PÁROSÍTÁSOK

  • 19.00: HJK (finn)–FK Asztana (kazah)
  • 20.00: Salzburg (osztrák)–Malmö FF (svéd)
  • 21.30: FCSB (román)–Partizan Beograd (szerb)
  • 21.45: Celtic (skót)–Qarabag (azeri)
  • 21.45: Lech Poznan (lengyel)–FC Basel (svájci)
  • 22.05: Rapid Wien (osztrák)–Ajax (holland) 

Kapcsolódók

Kimaradt?