Ifjúsági Európa Bajnokság Kolozsváron, az Ifjúsági Fővárosban

A június 25–28. között megrendezésre kerülő Ifjúsági Tájfutó Európa Bajnokságra (EYOC 2015) 32 országból mintegy négyszáz 15 és 18 év között fiatal sportoló érkezik Kolozsvárra.

„Köszönöm a TranSilva Föderációnak, hogy Kolozsvárt választották az Európa Bajnokság megszervezésének színhelyéül, és nagyon örülök ennek az együttműködésnek”  - kezdte a tájékoztatót Horváth Anna alpolgármester asszony. A továbbiakban sok sikert kívánt a szervezőknek.

Az EYOC részéről Paul Cioban ismertette az Ifjúsági Európa Bajnokság menetét, majd kifejtette, hogy mennyire hasznosnak tartja, hogy az esemény az Ifjúsági Fővárosban kap helyet, hiszen így sokkal könnyebb népszerűsíteni az eseményt.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy az Európa Ifjúsági Fővárosa cím ilyen rangos rendezvényeket hív le. Büszkék vagyunk arra, hogy az EYOC Kolozsváron lesz megszervezve. Köszönjük a bele fektetett munkát, hiszen ez egy olyan esemény, lévén szó hivatalos Európa bajnokságról, amely még inkább emeli az Ifjúsági Főváros jelentőségét.” – mondta el Borzási Sarolta a Share Föderáció alelnöke.

A június 25–28. között megrendezésre kerülő Ifjúsági Tájfutó Európa Bajnokságra (EYOC 2015) 32 országból mintegy négyszáz 15 és 18 év között fiatal sportoló érkezik majd Kolozsvárra. A bajnokságon három szekcióban méretkezhetnek meg: a hosszú távú, a váltó- vagy a rövidtávú (sprint) kategóriákban. Az eseményre a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa keretében kerül sor, mely mindazok mellett, hogy rangos sportesemény, jó példa a sport és kultúra összefonódására is.

 A Román Tájékozódási Föderáció felügyelete alatt a TranSilva Kolozsvár Sport Klub a Kolozs Megyei Tájékozódási Egyesülettel és a megyei sportklubokkal közösen szervezi, szorosan együttműködve Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával, a Helyi Tanáccsal, valamint a Share Föderációval.

Az Ifjúsági Tájfutó Európa Bajnokság az egyik legrangosabb ifjúsági rendezvény a sportágban. A fiatal tájfutók megmérettetési lehetősége ez, amely a 18 éves korosztály utolsó éve, mielőtt a felnőttek között kellene helyt állni.

A szervezés nagyon komoly hátteret és logisztikát igényel. Térképek elkészítése, pályák kitűzése, a verseny menedzselése, a résztvevők elszállásolása, az előkészítő edzések megszervezése, programok szervezése.

 Első alkalom hogy Románia megkapta ezt a szervezési lehetőséget. Az a tény, hogy ebben az évben Kolozsvár viseli az Európa Ifjúsági fővárosa címet sokat nyomott a latban. Másrészt a kolozsvári tájfutóknak is köszönhető a szervezési jog elnyerése, hiszen van néhány világszinten nyilvántartott, jelenleg is aktív tájfutónk.

Program:

  • Június 25. (csütörtök): akkreditáció, modell rendezvény, csapatvezetők találkozója.
  • Június 26. (péntek): hosszú táv, érkezés a Gorbó völgyébe.
  • 17.00 órakor ünnepi felvonulás, csapatonként nemzeti zászlókkal a Főtéren. Indulás a Viktória mozi elől. Csapatvezetők találkozója.
  • Június 27. (szombat): váltó csapatverseny: Szelicse falu határában, a Bivalyos réten. Csapatvezetők találkozója.
  • Június 28. (vasárnap): sprint verseny a parkban: a Györgyfalvi negyed Mercur parkjában, a sportpályák övezetben. Záró ünnepség.

Kimaradt?