BL: gólfesztivál Münchenben, hosszabbításos thriller Londonban

Totálisan mást eredményezett a vendégcsapat hátrányba kerülése a labdarúgó Bajnokok Ligája két szerda esti mérkőzésén: míg a Sahtar Donyeck összeomlott Olekszandr Kucser 3. perci kiállítása után és hetet kapott a könyörtelen Bayerntől, addig az Ibrahimovic durvának ítélt belemenése után megfogyatkozott PSG drámai eredményalakulás után a hosszabbításban kiküzdötte a negyeddöntőbe való továbbjutást a Chelsea ellen.

Bayern München–Sahtar Doneck

Rosszul indult a Bayern München elleni visszavágó az ukrán Sahtar Doneck számára, Olekszandr Kucsert ugyanis a játékvezető már a 3. percben kiállította, miután a védő a tizenhatoson belül látszólag rossz ütemben csúszott rá Mario Götzére. A visszajátszás után azonban látszott, hogy Kucser alig ért hozzá a sértett némethez.

A játékos egyébként a Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb piros lapját kapta.

Mivel a szabálytalanság a büntetőterületen belül történt, így természetesen tizenegyes következhetett, amit Thomas Müller nem is hibázott el – a bajorok 25 éves gólvágója félmagasan a kapu jobb oldalába lőtte a labdát (1–0).

A Bayern percről percre nagyobb nyomást helyezett az emberhátrányban játszó ukránokra. A 23. percben Franck Ribéry beadásánál Robert Lewandowski maradt üresen, ám fejese a lécről kifelé pattant, így változatlan maradt az állás.

A 34. percben kettőre növelte előnyét a bajor gárda, méghozzá Jérome Boateng révén. Ismét Lewandowski nyerte meg a beadás utáni fejpárbajt, a lengyel lövését azonban még hárítani tudta Andrij Pjatov kapus, a kipattanót aztán Boateng fél méterről bombázta a Sahtar hálójába (2–0).

Az első félidőben 71 százalékban birtokolta a labdát a Bayern, és teljesen beszorította saját térfelére az ukrán együttest.

A második játékrészben a bajorok ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. A 49. percben Ribéry játszott össze David Alabával, amelynek a végén a francia gyönyörűen a bal alsó sarokba lőtt (3–0). Felocsúdni sem volt ideje a Sahtarnak, máris jött a negyedik találat, miután Müller a Ribéry beadásából visszapattanó lövést az üres kapuba gurította (4–0). A világbajnok támadó ezzel a találattal már ötödik gólját szerezte meg a BL-ben.

Négy perccel később Sevcsuk veszélyeztette Manuel Neuer kapuját, ám tisztázni tudott előle Rafinha. A 62. percben Holger Badstuber is betalált, ezzel már 5–0-ra vezetett a Bayern. A 25 éves középhátvéd Rafinha középre betett labdáját fejelte a hálóba. Bólintásába Pjatov még bele tudott érni, ám a labda a kapufáról befelé pattant.

A bajor együttes története során harmadszorra szerez a kieséses szakaszban legalább öt gólt – a németek 2009-ben a Sporting, 2012-ben pedig a Basel ellen voltak fölényben ennyire.

A 75. percben Lewandowski is betalált, a lengyel csatár Bastian Schweinsteiger nagyszerű indítása után került helyzetbe, és ezúttal nem is hibázott, noha lapos, középre tartó lövésébe Pjatov bele tudott piszkálni, a labdát ezúttal is a hálóból kellett kiszednie (6–0). A 88. percben bevitte a kegyelemdöfést a Bayern, Boateng passza után Götze lőtt nyolc méterről a hálóba (7–0).

Chelsea–Paris Saint-Germain

Az első mérkőzésen 1–1-es döntetlent kiharcoló Chelsea kezdőcsapatában nem kapott helyet Willian, akit a középpálya megerősítése érdekében Ramires pótolt. A Paris Saint-Germain négy brazil védővel (Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell), Zlatan Ibrahimoviccsal, Edinson Cavanival, de Ezequiel Lavezzi nélkül állt fel.

Az első félidő csak azért nem fulladt unalomba, mert Zlatan Ibrahimovicot kiállította Björn Kuipers játékvezető, a kapuk ugyanis szinte egyáltalán nem forogtak veszélyben. A 31. percben egy labdáért folytatott csata során Ibra és Oscar összecsúsztak, a bíró túlzott vehemenciája miatt leküldte a pályáról a svédet. Pedig a PSG legnagyobb klasszisa még vissza is húzta a lábát, nem akart sérülést okozni, sőt még talán a brazil ment bele a párharcba keményebben.

Kuipers azonban nem így látta, kiállította Ibrahimovicot, aki negyedszer kapott piros lapot a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította Edgar Davids csúcsát. A két rossz fiúban közös, hogy mindketten játszottak az Ajaxban, a Juventusban, a Milanban, az Interben és a Barcelonában.

Érdekesség, hogy Ibra eddig nyolcszor játszott José Mourinho csapatai ellen, és még egy gólt sem szerzett.

A második félidőben nem érződött, hogy a PSG emberhátrányban futballozik, a francia bajnokcsapat a mezőnyben egyenrangú ellenfele volt a londoni együttesnek, melynek szimpatizánsait az 58. percben kiverte a víz. Cavani lépett ki egy az egyben Thibaut Courtois-val szemben, higgadtan elhúzta a labdát a kapus mellett, majd kissé kisodródott helyzetből ballal a jobb kapufát találta telibe – óriási lehetőség maradt ki.

A folytatásban nem a futball, hanem a küzdelem dominált – négyen is sárgát kaptak –, a 81. percben azonban azt hihettük, hogy eldőlt a továbbjutás. A szöglet utáni kavarodás végén Diego Costa jobb külsővel olyan rosszul találta el a labdát, hogy „átemelte” Maxwellt, aki mellől Gary Cahill egy pattanás után a jobb felsőbe bombázott (1–0). Az angol válogatott védő – aki az első meccsen gólpasszt adott – harmadik gólját szerezte a BL-ben, a harmadikat is a Stamford Bridge-en.

Öt perccel később jött a hideg zuhany a hazaiaknak, a csereként beálló Ezequiel Lavezzi szöglete után a Chelsea korábbi játékosa, a Braniszlav Ivanovicsot lerázó David Luiz védhetetlenül fejelt a kővé dermedt Courtois kapujába (1–1). A brazil középhátvéd az első exchelsea-s, aki a BL-ben betalál a londoni „kékeknek” – következett a hosszabbítás.

A ráadás elején Thiago Silva buta szabálytalansága miatt tizenegyeshez jutottak a hazaiak, a franciák csapatkapitánya egy fejpárbaj közben elütötte a labdát Kurt Zouma feje elől. A tizenegyest Eden Hazard magabiztosan értékesítette, higgadtan passzolt a kapu közepébe (2–1). A Chelsea ebben a szezonban már öt tizenegyest kapott, míg a BL-ben a legutóbbi nyolcból ötöt holland bíró ítélt meg a javára.

Ekkor már nem sok jel utalt arra, hogy a PSG számára lehet visszaút, inkább a Chelsea-nek akadtak lehetőségei, bár Salvatore Sirigunak emberfeletti bravúrokat nem kellett bemutatnia.

Következett a „negyedik félidő” és Thiago Silva, aki jóvátette hibáját. A 113. percben leadott fejesét Courtois óriási védéssel még hárította, a másik oldalról elvégzett szögletet követően azonban a brazil védő tanárian bólintott a jobb felső sarokba (2–2). John Terry lemaradt, Courtois hiába szárnyalt, olyan hosszú keze neki sincs, hogy ezt a tökéletes fejest hatástalanítani tudja.

A végjátékban a Chelsea nem tudott újítani, így kiesett. José Mourinho mindenkori csapatával a 2008–2009-es szezon óta először nem jutott el az elődöntőig. A Paris Saint-Germain a legutóbbi hat meccséből négyet megnyert a BL-ben, amikor kiállítottak a soraiból egy játékost. Most nem, de aligha bánja.

Kapcsolódók

Kimaradt?