BL: gólszegény döntetlenek születtek az első negyeddöntőkön

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Mircea Lucescu-vezette Sahtar Doneck gól nélküli döntetlent játszott a Bayern Münchennel Lvivben. A bajorok tíz emberrel fejezték be a mérkőzést azt követően, hogy Xabi Alonsót a 65. percben kiállították. A másik mérkőzésen a Chelsea 1-1-es döntetlent ért el Párizsban, és ezzel előnybe került a visszavágóra a PSG-vel szemben.

Sahtar-Bayern

A Bayern már a kezdés előtt elkönyvelhetett egy veszteséget, Mehdi Benatia a bemelegítés közben meghúzódott, így a kispadra sem ülhetett le. A kezdőcsapatok kihirdetése után szinte minden fórumon más és más összeállítást láthattunk, az UEFA verziója szerint Xabi Alonso volt a középhátvéd, David Alaba pedig a szűrő a középpályán.

Végül fordítva lett, az osztrák került a védelem közepére. Nem mintha sok feladata lett volna. Az első húsz percben ugyanis a Bayern 75 százalékban birtokolta a labdát, a Sahtar térfelén folyt a játék. Nagy helyzet csak Thomas Müller előtt adódott, Arjen Robben betörése után a német csatár lövés helyett középre passzolt, csak éppen senki sem érkezett – nem hiába, klasszikus csatár nélkül állt fel a Bayern, Robert Lewandowski a kispadra szorult.

A donecki háborús állapotok miatt Lvivben megrendezett találkozó előtt és közben is tapintható volt a feszültség a pályán és a lelátókon is. Az 1700 fős Bayern-tábor jól érezte magát, de az ukrán szurkolók az első percekben csapatuk helyett Ukrajnát éltették.

A legutóbbi tétmeccsét két és fél hónapja játszó Sahtar igyekezett minimális helyet hagyni a Bayern játékosainak, akik nehezen viselték az állandó belépőket. Percről percre nőtt a feszültség a pályán, a játékosok egyre többször kakaskodtak, Vjacseszlav Sevcsukot pedig ápolni is kellett, amiért Müller stoplija – véletlenül – felsértette a fejbőrét.

A félidő második felére kiegyenlítődtek az erőviszonyok, de újabb nagy helyzet már nem adódott.

A folytatásban sem változott a kép, az idegesség megmaradt, Franck Ribéry Darijo Srnával kakaskodott, majd Douglas Costa kapott sárga lapot, mert a Bayern francia légiósának arcába könyökölt. Alberto Undiano Mallenco játékvezető a kezében tartotta a meccset, a 65. percben nem habozott, amikor a szintén baszk Xabi Alonsónak Taison visszahúzásáért fel kellett mutatnia a sárga lapot – a szakállas világbajnoknak ez volt a második figyelmeztetése, így piros lappal tette emlékezetessé 100. BL-meccsét.

Mircea Lucescu azt mondta a meccs előtt, hogy ha a Sahtar legyőzi a hét végi bajnokiját 8–0-ra megnyerő Bayernt, játékosai hősök lesznek, és az emberelőny valós esélyt teremtett a bravúrra. Ám Josep Guardiola gyorsan reagált, az egyetlen, csatárnak nevezhető játékosát, Müllert lehozta, és Holger Badstubert küldte be a helyére.

Aztán, mivel a fáradni látszó Sahtar emberelőnyben sem tudott ritmust váltani (a BL góllövőlistáját vezető Luiz Adriano teljesen súlytalan volt), jött Mario Götze helyére Lewandowski. A labdát továbbra is a Bayern birtokolta nagyobb arányban, de ezen az estén Lvivben csak a sárga lapok röpködtek, helyzetek nem – a bajorok egyetlen, kaput eltaláló lövése a 39. másodpercben történt.

A döntetlen jó idegenben a 22 perc után a kedvét vesztő Bayernnek, az kevésbé, hogy gól nélkül született meg, hiszen így a Sahtar első gólja másfelet érhet a március 11-i visszavágón.

PSG-Chelsea

Nyílt sisakos küzdelemre és helyzetek tömkelegére nem számíthattunk, és nem is volt túl eseménydús az első félidő. A Chelsea birtokolta valamivel többet a labdát, kicsivel veszélyesebben pedig a PSG játszott. Mindez persze semmit sem számít, az már annál inkább, hogy a londoniak az egyetlen próbálkozásukból megszerezték a vezetést: a 36. percben John Terry adott be balról, Gary Cahill sarokkal a 16-oson belülről az ötösre perdített, onnan meg Braniszlav Ivanovics a jobb felső sarokba fejelt. Érthetetlen, hogy a negyedik Chelsea-védő, César Azpilicueta hogy maradt ki az akcióból. 0–1

A párizsiakat irányító Laurent Blanc nem cserélt a szünetben, a bizalmat pedig meghálálták a kezdőcsapat tagjai, az egyenlítés legalábbis összejött nekik. Blaise Matuidi bal oldali beadásánál Edinson Cavanit nem zavarta az őt körülvevő hat-hét Chelsea-játékos, az uruguayi csatár a kapu bal oldalába csúsztatott. 1–1

A PSG ezt követően is igyekezett helyzeteket teremteni – ez a vendégekre nem volt igaz – és akár a győzelmet is megszerezhette volna, de Cavani nagy helyzetben spiccel mellé lőtt, a hosszabbításban pedig Zlatan Ibrahimovic fejesénél Thibaut Courtois nagyot védett.

Az 1–1-es döntetlennel José Mourinho láthatóan nem volt elégedetlen, de Blanc sem tűnt letörtnek. A Chelsea előnyösebb helyzetből várhatja a március 11-i visszavágót, és a PSG hívei is reménykedhetnek.

Kimaradt?