Hogyan csatoljunk székely csizmát sílécre?

Élettel telt meg a Gyilkostó a hét végén: több mint százan látogattak ki a nosztalgia síversenyre, melyet a régi idők hagyományai szerint a Cohárd aljában szerveztek. Több díjat is kiosztottak, melyek inkább a korabeli felszereléseket, nem a sítudást rangsorolták. 

Azt mondják, télen megáll az élet a Gyilkostónál. Csak a hideg sízik a befagyott tavon és a havas hegyek, sziklák hátán. Erre azonban rácáfolt február első napja. A Gyilkostónál szervezett Nosztalgia síverseny a téli rendezvények egyik gyöngyszeme lehet: nagyon sokan rápörögtek a bohókás vasárnapi programra.

Kötött pulóverek, báránybőr kucsmák, táti féle gyapjúmellény, és a minden színekben pompázó kezeslábas síruhák, térdnél erősített menő sínadrágok – és ez még csak az öltözék.

Mert még nem beszéltünk a fából faragott lécekről, a hetvenes években már menőnek számító műanyagtalpú lécekről.

Igazi kuriózumnak számítottak azok a sílécek, melyeken a régi, kezdetleges bőrszíjas rögzítés volt látható, majd az egy generációval újabbak, a drótsodronyos, csavaros kötések.

Na és természetesen ámulatba ejtő látvány volt az igazi régi tiszta bőr síbakancs is. Hogy honnan kerültek elő ezek a csodaszerkentyűk, melyik padláson porosodtak eddig és közülük ki volt a korelnök, azt nehéz lett volna megállapítani. Tény, hogy nagyon színes volt a felhozatal a nosztalgia síversenyen a szerelésekből.

A síverseny partnerei és társszervezői, a Dancurás Hegyimentő Egyesület, a Gyergyói EKE, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, és a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület voltak, illetve a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park is támogatta a rendezvényt.

Bár a szervezők versenyként nevezték meg az eseményt és a nevezőknek teljesíteniük is kellett a körülbelül 250 méteres pályaszakaszt, mégsem ez volt az elsődleges szempontja a rangsorolásnak. Több díjat is kiosztottak, melyek inkább a felszerelések ősi természetét és nem annyira a sí tudást rangsorolták. A legfiatalabb versenyző négy éves volt, a korelnök pedig 74 éves, őket is díjazták. A szervezők egyöntetű véleménye, hogy lesz ennek folytatása, már csak a hagyomány és a határtalan jókedv miatt is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?