Nosztalgia Síversenyt szerveznek a Gyilkostónál

Régi időket felelevenítő síversenyt szerveznek a Nagy-Cohárd oldalában, a Gyilkostónál. A szervezők nem titkolt szándéka élettel megtölteni a közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozó hegyvidéki üdülőtelepet a téli időszakban is, amikor egyébként rendes körülmények között turistamentesen téli álmát alussza.

Autó egyik hátsó ülése előre hajt, síléceket bepakol. Hosszak, nehezek, hegyesek, színesek. A stílusos bőrbakancsokat éppen csak lecseréltük műanyagra, az egycsatos még a divat. Színektől pompázó kezeslábas síruhákban rohamozzuk meg a Cohárd hegyoldalát – többnyire gyalog, mert a felvonó csak bizonyos részen működik és a kutya-, macska- drótbeakasztásos izgalmak inkább szólnak az ügyetlenkedésről. Ezerkilencszáznyolcvan valamennyit írunk.

Valószínű sokan vannak még olyanok Gyergyószentmiklóson, akik emlékeznek még a Nagy-Cohárd aljában működő sípályára. Olyan legendák is élnek róla, miszerint lovas szános felvonóval vontatták fel a sízőket a pálya tetejére. Lehet, hogy az egykori füss-síkosztüm már nem szolgál molylakásként a ruhásszekrényben, de az emlékek még hűen élnek a jól sikerült téli szórakozásokról.

Nosztalgiával a turizmusért

A Nagy-Cohárd sípályáján a '70-es évek végén, '80-as évek elején országos síbajnokságok voltak, a '90-es évek elején még mindig sízni lehetett a pályán. Mai napig vannak olyan weboldalak, amelyek „megemlékeznek” a Gyilkostó sípályáiról: részletesen mutatják be a meredekebb, nem kezdőknek ajánlott, négy kilométer hosszú pályát, melynek felső része a Nagy-Cohárd tetejéről, 1507 méterről indult és kizárólag azok használták, akik Freestyle sízést részesítették előnyben.

https://www.youtube.com/watch?v=ThCTJZt2ldE

A pálya alsó szakasza meredekebb, dombosabb, „erdeibb” volt. Nosztalgia gyanánt most mindezt újra lehet élni – ha nem is teljes terjedelmében, de egy bizonyos szakaszon. A Gyergyószentmiklósi Önkormányzat, közösen a Dancurás Hegyimentő Egyesülettel, a Gyergyói EKE osztállyal, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központtal, és a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesülettel, nosztalgia síversenyre várja mindazokat, akik szívesen újraélnék a pálya izgalmait, de azokat is, akik annál később születtek, minthogy kipróbálhassák a kuriózumot.

Elsődleges cél a turisztikailag vonzó Gyilkostó településnek a téli időszakban való kiaknázási lehetősége, ami gazdasági lendületet adna a településnek és Gyergyószentmiklósnak is. A február elsején, vasárnap sorra kerülő rendezvényen a részvétel díjmentes. Korhatár nélkül bárki nevezhet a versenyre a részvételi feltétel az, hogy nosztalgikusnak minősülő ruházatban jelenjenek meg a benevezők. Megteszi egy régi kötött pulóver is, fülvédővel, de annál is jobb, ha sikerül beszerezni egy-két színes kezeslábas darabot. A régi felszerelés nem feltétel, de mindenképpen nagy élmény lenne faléceken suhanni látni néhány versenyzőt.

Civil együttműködés

A kezdeményezés kétoldalú volt, egyrészt a gyergyószentmiklósi outdoor sportos civilszervezetek részéről, másrészt az önkormányzat részéről is megfogalmazódott, közölte Tatár Attila, a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület vezetője. „A polgármester kezdeményezett egy beszélgetést, azzal a céllal, hogy a Gyilkostónál is próbáljuk pezsdíteni a téli időszakot. így jött az ötlet, hogy a Cohárd oldalában, a régi sípályán legyen valami tevékenység. Volt szó hagyományos lesikló versenyről, sítúra versenyről, míg végül a nosztalgia síverseny nyert az ötletbörzén, fogalmazott a turisztikai szakember.

Lukács Lehel, a  Dancurás Hegyimentő Egyesület vezetője a hegyimentők feladatait részletezte: nekik kell majd felelni a biztonságért, kijelölni a sípályát, kitűzni a pályafelületet, előkészíteni a havat, mérni a versenyidőt. A szervezésből komoly részt vállaltak az ekések is, hiszen ez a régió legnagyobb létszámú civil-szervezete, sok olyan taggal, akik már ezelőtt harminc évvel is síztek, többek között a szóban forgó pályán is. Az ilyen jellegű rendezvényeket a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park is teljes mértékben támogatja, fogalmazott Hegyi Barna, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

Bár a szervezők versenyként nevezték meg az eseményt és bár a nevezőknek teljesíteniük is kell a kimért pályaszakaszt, mégsem ez lesz az elsődleges szempontja a rangsorolásnak. Jelentkezni és benevezni a helyszínen lehet. A verseny napján ingyenes autóbuszjárat indul Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tóhoz és vissza. A szervezők azt is megjegyezték, hogy a versenyzők felszerelését, ígénylés esetén, a kitűzött pálya aljáig elszállítják. A nosztalgia jegyében a pálya tetejére, az indulási ponthoz gyalogosan kell majd felmenni. A rendezvénnyel kapcsolatban érdeklődni a 0730-710.965l-ös telefonszámon lehet, vagy a visitgheorgheni.ro internetes oldalon. 

Kimaradt?