Mostantól férfiak is versenyezhetnek műúszásban

A csinos női lábak helyett szőrös férfi tappancsok bukkannak majd elő a víz alól jövőre - férfiak is benevezhetnek a szinkronúszásba, műúszásba. És jön az óriástoronyugrás is.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) rendkívüli kongresszusán elfogadták azt a szabálymódosítást, amely szerint a jövőben férfiak is versenyezhetnek műúszásban. Már jövőre, a kazanyi világbajnokságon megrendezik a vegyes párosok versenyét, amelyben egy-egy férfi és nő adhat elő egy számot.

A tervek szerint szinkronúszásról művészeti úszásra keresztelik át a sportágat és az is egyre bizonyosabbnak látszik, hogy 2021-ben, amikor Budapesten lesz a világbajnokság, már csapatban is helyet kapnak a férfiak, akiknek a testi ereje még látványosabb dobásokat tesz majd lehetővé.

Korábban több magas rangú vezető hallani sem akart a férfiak bekapcsolódásáról a szinkronúszásban, így a változás oka elsősorban az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a nemek egyenlőségét hirdeti ott is, ahol eddig kizárólag hölgyek versenyezhettek.

Szintén lesz vegyes páros viadal műugrásban, illetve hivatalosan is felvették a FINA-szakágak sorába - hatodikként - az óriástoronyugrást.

Kimaradt?