Bölöni: „mi, a 'bozgorok' leszünk a hibásak, ha rendbontás történik”

„Elméletileg Bölöni Lászlónak valamelyik csapat kispadjáról kellene megnéznie a szombat esti Románia-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt. A magyarországi sajtó Pintér Attila menesztése után az egyik fő esélyesnek tartotta a szövetségi kapitányi tisztségre, a bukarestiek pedig arról írtak, hogy az arabokhoz kívánkozó Victor Pițurcă helyét Bölöni veszi át” – vezeti fel az adevarul.ro azt az interjút, amit Bölöni Lászlóval készített. Az erdélyi szakembernek nincsenek kétségei affelől, hogy amennyiben rendbontás történik a mérkőzésen, azért minket, az erdélyi magyarokat, a „bozgorokat” fogják hibáztatni. 

„Ezúttal nem jön jókor a mérkőzés számunkra" – mondta Bölöni László az adevarul.ro oldalnak. „Vegyük például a két kapust, Tătărușanut és Pantilimont, akik nem játszanak a klubjukban. És nem csak ez a problémája Pițurcának. Aztán ott van Bourceanu. Marica is hiányozni fog, nem túl pozitívak ezek a jelek, és nem tudni, kivel tudja őket pótolni Pițurcă" – közelítette meg a mérkőzést „román szemüveggel” Bölöni.

A tavalyi mérkőzésen a románok már a második percben vezetéshez jutottak. „De nem azért, mert félelmetesen játszottunk, hanem mert a magyarok gyerekesen rosszul. Most nem tudom, hogy lesz-e ilyen hamar, vagy egyáltalán valamikor hibájuk, és azt sem, hogy ha akadnak is hibák, lesznek-e olyan játékosaink, akik kihasználják ezeket. Akkor ott volt Marica, de ő most nem játszik" – mondta a szakember.

Most Maricát Claudiu Keserü pótolhatja, akit elég jól ismer Bölöni. „Ő ügyes csatár, aki nehéz időszakot követően alkalmazkodott az élvonalhoz. Nem láttam a Steaua mérkőzéseit, de olvastam a teljesítményéről. Jó formában lévő játékos, de nem olyan, aki képes a hátán vinni a csapatot. Összehasonlításképpen, Keserü inkább olyan, mint Viorel Moldovan volt, nem olyan, mint Dudu Georgescu. Dudu képes volt a hátára venni az egész csapatot” – magyarázta.

A magyar válogatott újonc kapitánnyal, Dárdai Pállal érkezik Bukarestbe. „Az edzőváltás jó a magyarok számára, de nem az Pițurcă szempontjából. Jött egy új edző, aki játékosként rengeteg évet lehúzott Németországban. Új mentalitást adhat a magyar csapatnak” – állapította meg Bölöni.

Ezen a mérkőzésen debütál a román válogatott új nemzeti indulója, amely számos kritikát kapott. „A himnusz szövegírója nagyon gyengén áll értelmi képességeket tekintve. Elküldeném Angliába, hogy meghallgassa a válogatott himnuszát. Őszintén úgy vélem, hogy Afrikában inspirálóbb himnuszokat lehetne találni a románnál” – vélekedett a szakember.

https://www.youtube.com/watch?v=SM85J1PBRgw

Arra a kérdésre, hogy a lelátón történő esetleges rendbontásért lehet-e majd a válogatott himnuszát is hibáztatni, Bölöni megjegyezte, „nem, azért a 'bozgorok' (hazátlanok, az erdélyi magyarokra használt román gúnynév – szerk. megj.) lesznek a hibásak, akiknek el kell hagyniuk az országot”.

A magyarok északírek elleni veresége után az is felvetődött, hogy Bölöni veheti át Pintér Attila helyét. „Soha nem beszéltem ezzel kapcsolatban senkivel, ez csak kacsa" – fogalmazott. S hogy szombatra milyen eredményt vár a Nemzeti Arénában? „Döntetlent. Ez mindkét csapat számára jó lenne. Románia az élen maradna ezzel, és Magyarország továbbra is versenyben lenne a továbbjutásért" – mondta a volt román válogatott labdarúgó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?