Jenei Imre sosem tudná elárulni a románokat Magyarországért

Részletes Jenei Imre-interjúval vezeti fel a szombat esti Románia–Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) honlapja. A 77 éves, BEK-győztes edző, aki mindkét válogatott szövetségi kapitánya is volt, elmondta, hogy büszkén vállalja magyarságát, de nem volna képes elárulni Romániát.

A mester szerint felesleges őt arról kérdezni, kinek szurkol a mérkőzésen, mondván, a Steaua és a román válogatott volt szakvezetőjeként egyértelműen a hazai együttes sikerét óhajtja: „Számomra legfeljebb abból a szempontból különleges ez a mérkőzés, hogy Románia ismét tétmérkőzést játszik, amelyet szeretném, ha megnyerne.”

Az edző ugyanakkor hozzátette, hogy a magyarok legyőzése nem lesz egyszerű feladat, de nem is túl nehéz. Szerinte a román válogatott sokkal értékesebb, és sokkal tehetségesebb játékosok alkotják, mint a magyart, amelyből egyedül Dzsudzsák Balázst tartja kiemelkedő futballistának. Jenei Imre abban sem hisz, hogy a Dárdai Pál képes volna a rendelkezésére álló nagyon rövid idő alatt megváltoztatni játékosai filozófiáját, merthogy: „A magyarokban nincs meg a képesség, hogy ellenálljanak ötvenezer néző nyomásának és eltompítsák a románok óriási győzni akarását.”

A kolozsvári CFR-t edző Vasile Miriutával ellentétben a BEK-győztes szakvezető nem adna információkat és tanácsokat a magyar edzőknek a románok elleni találkozóval kapcsolatban.

„Büszke vagyok a magyarságomra, de Romániában születtem, román állampolgár vagyok, és Romániának szurkolok, nem tudnám elárulni Romániát. Ha egy klubról lenne szó, az más kérdés. Egy ilyen felkérésre azzal a kérdéssel válaszolnék: nektek nincsenek ehhez megfelelő szakembereitek?” – jegyezte még meg az interjúban Jenei Imre, aki magyarországi barátainak csak annyit szokott mondani, hogy Románia sokkal jobb.

A Nagyváradon élő tréner mindkét tábortól civilizált szurkolást és viselkedést vár.

„Arra kérem a magyarországi szurkolókat, hogy a meccs végén tudják elismerni és elfogadni a román válogatott fölényét és győzelmét. Ez is a civilizáció jele” – zárta a nyilatkozatát Jenei Imre.

EURO 2016, SELEJTEZŐK, F-CSOPORT, OKTÓBERI PROGRAM

OKTÓBER 11., SZOMBAT

  • 19.00: Románia–Magyarország (tv: M1, TVR1)
  • 21.45: Finnország–Görögország  
  • 21.45: Észak-Írország–Feröer

OKTÓBER 14., KEDD

  • 21.45: Feröer–Magyarország (tv: M1)
  • 21.45: Finnország–Románia (tv: TVR1)
  • 21.45: Görögország–Észak-Írország

A ROMÁN KERET
Kapusok: Costel Pantilimon (Sunderland), Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Védők: Vlad Chiriches (Tottenham), Dorin Goian (Aszterasz Tripolisz), Florin Gardos (Southampton), Dragos Grigore (Toulouse), Cosmin Moti (Ludogorec), Razvan Rat (PAOK), Srgian Luchin (Steaua Bucuresti), Iasmin Latovlevici (Steaua Bucuresti)
Középpályások: Ovidiu Hoban (Hapoel Beer-Seva), Mihai Pintilii (al-Hilal), Gabriel Torje (Konyaspor), Alexandru Maxim (Stuttgart), Andrei Prepelita (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Gabriel Enache (Astra Giurgiu), Lucian Sanmartean (Steaua Bucuresti)
Támadók: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (Konyaspor), Claudiu Keserü (Steaua Bucuresti), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Fiola Attila (MVM-Paks), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Tamás Krisztián (Varese), Varga József (DVSC-Teva)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga Roland (Győri ETO)
Támadók: Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Kimaradt?