Messi-Robben csata a '78-as vb-döntő visszavágóján

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság második elődöntőjében egy újabb "klasszikusra", jelesül holland-argentin összecsapásra kerül sor romániai idő szerint 23 órától. A tornák történetében ez a két csapat már több emlékezetes csatát vívott egymással.

Az egyik legkiemelkedőbb az 1978-as Buenos Aires-i finálé, amely csak késve kezdődött el, a házigazda argentinok ugyanis kifogásolták, hogy Rene van de Kerkhof, a hollandok játékosa sérült karján gipszet visel, végül azonban pályára léphetett.

Mindkét gárda korábban elsöprő erejű támadójátékáról volt híres, a mostani világbajnokságon azonban mind a hollandok, mind az argentinok - ahogyan egyébként a csapatok jelentős része is - elsősorban a biztonságos védekezésre épít.

Közös mindkét gárdában, hogy Brazíliában nehézségek árán jutott az elődöntőbe. Az argentinok a belgákat Ángel Di María 118. percben szerzett góljával győzték le, ráadásul a Real Madrid szélsője combizomsérülést szenvedett, így az ő játékára nem számíthat Alejandro Sabella szövetségi kapitány. A hollandok Costa Rica csapatával találkoztak a legjobb nyolc között és csak büntetőpárbajban harcolták ki a továbbjutást. A találkozó kulcsmomentuma az volt, amikor Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya az utolsó percben kapust cserélt, így a 11-eseknél Jasper Cillessen helyett már Tim Krul állt a gólvonalon, s ez utólag nyerő húzásnak bizonyult.

További közös vonás, hogy mindkét válogatott támadójátékának eredményessége leginkább egyetlen futballistán múlik. Az argentinoknál - Di María kiválásával hatványozottan - Lionel Messin áll vagy bukik a siker. A Barcelona négyszeres aranylabdás támadója a csoportkörben négy gólt szerezve vitte a hátán csapatát, jóllehet - bár változatlanul kiválóan futballozik - az egyenes kiesés szakaszban még nem talált kapuba. A holland csapatban a háromgólos Arjen Robbent kell kiemelni, aki eddig csúcsformát mutatva lendületesen és ellenállhatatlanul bolondította meg a riválisok védőit, jelentős érdemeket szerezve a hollandok továbbjutásában."Hatalmas lehetőség előtt állunk, nem szalaszthatjuk el - mondta Javier Mascherano, az argentin középpálya motorja, aki hatalmas taktikai csatára számít. - Itt már szívvel-lélekkel kell harcolni, de nem szabad, hogy ez a taktika kárára váljon, nagyon oda kell figyelnünk." "Argentína nem csak egy játékosból áll, csapatszinten kell felkészülnünk rájuk" - jelentette ki a hollandok kapusa, Jasper Cillessen, hozzátéve, hogy az 1978-as fináléban elszenvedett vereségért "csodálatos elégtétel" lenne, ha hazája megszerezné első világbajnoki címét.

A hollandok sorozatban másodszor juthatnak be a világbajnokság döntőjébe, míg az argentinok 1990 után játszhatnának újra finálét.

A két válogatott eddig nyolcszor találkozott egymással, a hollandok négyszer, az argentinok pedig egyszer győztek, háromszor döntetlen született. Az európai csapat 13-szor, míg a dél-amerikai hatszor volt eredményes. Világbajnokságokon négyszer csapott össze a két együttes: a legemlékezetesebb az 1978-as finálé, amelyet hosszabbítás után 3-1-re nyertek a házigazda argentinok. Négy évvel korábban, Németországban a második csoportkörben 4-0-ás, 1998-ban Franciaországban a negyeddöntőben pedig 2-1-es holland siker született, míg 2006-ban Németországban szintén a a csoportküzdelmek során gól nélküli döntetlennel zártak a felek.

Kimaradt?