Lionel Messi duplázott, de Nigéria is továbbjutott

Az argentin válogatott a duplázó Lionel Messi vezetésével 3-2-re nyert a nigériai csapat ellen, így csoportelsőként lépett tovább a 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, veresége ellenére azonban az afrikai együttes is ott lesz a nyolcaddöntőben. Bosznia-Hercegovina 3-1-re verte Iránt.

Alejandro Sabella együttes már a harmadik percben vezetést szerzett a Barcelona sztárjának találatával, ám Ahmed Musa egy percen belül egyenlített. Messi a szünet előtt szabadrúgásból talált be, a fordulás után azonban ismét Musa következett. A végeredményt Marcos Rojo állította be egy szöglet után.

Az argentinok a nyolcaddöntőben a E csoport második, míg a nigériaiak az első helyezettjével találkoznak.

F csoport, 3. forduló: Argentína-Nigéria 3-2 (2-1)
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 44 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Messi (3., 45.), Rojo (50.), illetve Musa (4., 47.); sárga lap: Omeruo (49.), Oshaniwa (51.)
Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Marcos Rojo, Federico Fernandez - Fernando Gago, Javier Mascherano - Sergio Agüero (Ezequiel Lavezzi, 38.), Lionel Messi (Ricardo Alvarez, 63.), Angel Di María - Gonzalo Higuaín (Lucas Biglia, 90.)
Nigéria: Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo, Joseph Yobo - John Obi Mikel, Ogenzi Onazi, Ahmed Musa - Peter Odemwingie (Uche Nwofor, 80.), Emmanuel Emenike, Michael Babatunde (Okechukwu Uchebo, 65.)

Gyors gólváltással indult a találkozó, amelyet ezt követően az argentinok irányítottak, azonban Messi egy-egy egyéni megmozdulását leszámítva döcögött a támadójátékuk. A félidő végén azonban ismét villant a négyszeres aranylabdás szupersztár.

A fordulás után öt percen belül újabb két gyors gólt láthatott a közönség, előbb a nigériaiak egyenlítettek, majd az argentinok részéről Rojo talált be. A folytatásban mindkét gárda felszabadultan futballozott, komoly helyzetek alakultak ki, de az eredmény nem változott.

Későn támadtak fel a bosnyákok

A már biztosan kieső bosnyák labdarúgó-válogatott 3-1-re nyert Irán ellen a brazíliai világbajnokság F csoportjának szerdai, harmadik fordulójában, ezzel története első vb-győzelmét aratta, míg az ázsiai csapat vereségével szintén búcsúzott a tornától.

Dzeko az első félidő felénél a vb-k történetének első bosnyák gólját lőve szerzett vezetést Bosznia-Hercegovinának, majd az 59. percben Pjanic növelte az előnyt. A hajrában az irániaknak Goohannedzshad révén sikerült szépíteniük, de egy perccel később Vrsajevic góljával visszaállt a kétgólos különbség, és el is dőlt a mérkőzés.

Iránnak nyernie kellett volna ahhoz, hogy kiharcolja a nyolcaddöntőbe jutást, de a bravúr elmaradt, és a játék képe alapján a bosnyák siker megérdemelt volt.

F csoport, 3. forduló: Bosznia-Hercegovina - Irán 3-1 (1-0)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 20 ezer néző, v: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerzők: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), illetve Goohannedzshad (82.); sárga lap: Besic (77.), illetve Anzari Fard (87.)
Bosznia-Hercegovina: Asmir Begovic - Avdija Vrsajevic, Toni Sunjic, Emir Spahic, Sead Kolasinac - Anel Hadzic (Ognjen Vranjes, 61.), Miralem Pjanic, Muhamed Besic, Tino Sven Susic (Sejad Salihovic, 79.) - Edin Dzeko (Edin Visca, 84.), Vedad Ibisevic
Irán: Alireza Haghighi - Dzsalal Hosszeini, Amir Zadeki, Pedzsman Montaszeri, Mehrdad Puladi - Andranik Timotijan, Dzsavad Nekunam - Askan Dedzsagah (Karim Anzari Fard, 68.), Maszud Sodzsaei (Hoszro Hejdari, a szünetben), Ehzan Hadzsi Szafi (Alireza Dzsahan Bahs, 63.) - Reza Goohannedzshad

Mindkét együttes nagy lendülettel vágott bele az összecsapásba, az első 20 percben az iráni és a bosnyák kapu előtt is alakultak ki veszélyes szituációk. A gólcsendet a félidő derekán Dzeko törte meg, aki egy jól eltalált távoli lövéssel vette be az ázsiaiak kapuját. Egy perccel később majdnem egyenlített Irán, a kapufa azonban megmentette Bosznia-Hercegovinát, s az európai csapat nem sokkal ezután ismét átvette az irányítást. A szünetig nagyrészt a mezőnyben folyt a játék, bár a hajrában két nagy helyzete is volt a bosnyákoknak.

Fordulás után kicsit leült az iram és romlott a színvonal is, negyedóra elteltével aztán Bosznia-Hercegovina kihasznált egy iráni labdavesztést, növelte az előnyét, s ezzel gyakorlatilag eldöntötte a meccset és a továbbjutás kérdését is. Az ázsiaiaknak ugyanis innentől kezdve három gólt kellett volna szerezniük a legjobb 16 közé kerüléshez, egyszer sikerült is betalálniuk, de gyakorlatilag a középkezdésből válaszoltak a bosnyákok, beállítva a végeredményt.

Bosznia-Hercegovina története első világbajnoki győzelmét aratta, míg Irán a negyedik vb-szereplése alkalmával sem élte túl a csoportkört.

Kimaradt?