Fabregas a Chelseához igazolt, égetik az Arsenal-mezét

A Premier League-ben szereplő Chelsea a hivatalos honlapján jelentette be, hogy megállapodott a Barcelonával Cesc Fabregas átigazolását illetően. A 27 esztendős középpályás ötéves szerződést kötött a londoni klubbal, amelynél a 4-es mezt kapta. A vételárat nem hozták nyilvánosságra a felek, sajtóhírek szerint 33 plusz 3 millió euróért jöhetett létre a transzfer.

A világ- és kétszeres Európa-bajnok futballista 2003 és 2011 között a Chelsea városi riválisát, az Arsenalt erősítette, majd visszatért nevelőegyesületéhez, a Barcelonához, amelynél három szezont játszott.

A világbajnokságra készülő spanyol válogatott játékos a katalánokkal egy bajnokságot, két spanyol Szuperkupát, egy Király-kupát, egy európai Szuperkupát és egy klubvilágbajnokságot nyert, de rengeteg kritika érte a teljesítményét.

Fabregas a mögöttünk hagyott idényben 55 tétmérkőzésen 13 góllal és 22 gólpasszal segítette a Barcát, ami egyáltalán nem rossz mutató, az idény legfontosabb mérkőzésein azonban rendre adós maradt a jó játékkal. A gránátvörös-kékeket három évad alatt 96 bajnokin 28 góllal és 43 assziszttal segítette.

Vételárát nem hozták nyilvánosságra a csapatok, sajtóhírek szerint a Chelsea 33 plusz 3 millió eurót fizet Fabregas játékjogáért. A bónuszt akkor kapja meg a Barca, ha a spanyol futballista bizonyos számú meccsen pályára lép az angoloknál. Az átigazolási díj azért „csak” 33 millió, mert ha az összeg meghaladja a 36 millió eurót, a vételár fele a játékos előző klubját, az Arsenalt illette volna meg.

„Először is szeretném megköszönni a Barcelonának ezt a három gyönyörű évet, amit eltölthettem itt – írta búcsúlevelében Fabregas. – Itt nevelkedtem, megtiszteltetés volt egy ilyen klubban szerepelni. Úgy érzem, hogy befejezetlen ügyem van a Premier League-ben, és eljött az idő a visszatérésre. Mindenki tudja, hogy az Arsenalnak opciós joga volt szerződtetni engem, de ők úgy döntöttek, hogy nem élnek vele, így ez a lehetőség nem is került szóba. Sok sikert kívánok nekik a jövőben!”

„Megfontoltam minden ajánlatot, és hiszem, hogy a Chelsea-é a legjobb. Trófeákat akarnak nyerni, ahogy én is. Rendkívül jó csapatuk van egy kiváló menedzserrel az élén. Elkötelezett vagyok a klub iránt, alig várom, hogy pályára léphessek! Nagyon fontos volt számomra, hogy a világbajnokság előtt eldőljön ez a kérdés. Most már csak a válogatott sikeréért szeretnék dolgozni, újra trófeát szeretnénk nyerni!” – tette hozzá a középpályás, akinek a Frank Lampard távozásával keletkező űrt kellene betöltenie.

Fabregas értékesítését követően idő kérdése, hogy a Barcelona mikor jelenti be a Sevilla horvát válogatott karmestere, Ivan Rakitic szerződtetését. A 26 esztendős középpályás átigazolási ügyének végére a közeljövőben pont kerül.

Az Arsenal-szurkolók nem tudják megbocsátani az árulást

Az „ágyúsok” szurkolói azt még megértéssel fogadták, hogy Fabregas haza akart térni három éve a katalánokhoz, de a nagy riválishoz való szerződése már olyan cselekedet volt, amelyet nem tűrhettek szó és tett nélkül.

A spanyol középpályás három esztendeje azzal a mondattal távozott, hogy „aki egyszer ágyús volt, az örökké ágyús marad”, míg néhány hónappal előtte megígérte, hogy Angliában csak az Arsenal jöhet nála szóba. „Ha egy nap elhagyom az Arsenalt, akkor sem játszom más csapat színeiben. Ebben teljesen biztos vagyok” – mondta Fabregas 2011 áprilisában.

Fabregas ezek után nem számíthat szívélyes fogadtatásra az Emiratesben, ahogy azt láthattuk 2006-ban Ashley Cole esetében, aki közvetlenül igazolt át az Arsenalból a Chelsea-be.

Kimaradt?