Korponay: álmunk a Bajnokok Ligája négyes döntője

Európai szinten is élre tör a Nagybányai HCM női kézilabdacsapat, amely a hétvégén fennállása első bajnoki címét szerezte meg. A bányaiak terveiről Korponay Ferenccel, a csapat ügyvezető elnökével és egyik fő szponzorával beszélgettünk.

Tudtommal állatorvosi végzettséggel rendelkezik. Ha megengedne egy személyes kérdést, hogyan került a kézilabdaklub közelébe?

Nagybányán óriási hagyománya van a kézilabdának, itt nincs olyan tömbház, amelyikben legalább egy volt vagy jelenlegi kézilabdázó ne élne. Jelenleg több mint 1500 leigazolt gyermek sportol a fiú és lánycsapatoknál.  Ez a kézilabda-őrület még a ’80-as évek sikercsapata, a Minaur idején kezdődött és most reneszánszát éli nekünk is köszönhetően. Személy szerint én is kézilabdáztam alacsonyabb szinten, ahogy tette édesapám és ahogy teszik a lányaim is.

 Milyen célokat fogalmaznak meg az első bajnoki cím elhódítása után?

Be szeretnénk jutni a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Akár már az ősszel kezdődő szezonban. Ha nem fogalmazunk meg merész terveket, akkor nem is érdemes folytatni.

Ez már egy nagyon magas szintet jelent, van hozzá anyagi fedezet is?

Nézze, mi eddig is sokkal kisebb pénzből teljesítettük célkitűzéseinket, mint hazai és külföldi riválisaink. A női kézilabdában amúgy sem forognak olyan összegek, mint a labdarúgásban, vagy akár a férfi kézilabdában, ezért jelentősen kisebb összegből is lehet ütőképes csapatot összeállítani. Azzal hogy több országban (Spanyolország, Dánia, Ausztria – szerk. megj.) finanszírozási gondok léptek fel, könnyebben meg tudtunk szerezni számunkra korábban elérhetetlen áru játékosokat.

Feltételezem, hogy elsősorban a két világbajnokra, Arenhartra és do Nascimentóra gondol. Ők mikor érkeznek?

A csomagjaikat már előreküldték. Az osztrák bajnokság végén hazautaztak Brazíliában, de júliusban már itt lesznek a felkészülésre.

Rajtuk kívül kivel erősítenek még?

A csapat végleges struktúrája ezekben a napokban alakul ki, ameddig a tárgyalásokat le nem folytatjuk, addig nem szeretnék arról beszélni, hogy ki marad, ki megy, ki jön.

Ezek szerint mennek is el a mostani csapatból? Szűcs Gabi például marad?

Gabival személyesen is nagyon jóban vagyok, de az ő esetében sem szeretnék kivételezni, róla is csak akkor nyilatkozhatom, amikor a tárgyalásokat lefolytattuk. Annyit mondhatok, hogy mind belföldről, mind pedig külföldről a legjobb, nekünk elérhető játékosokat szeretnénk a csapathoz hozni. Cristina Neagut, ha hívnánk se jönne, mert ő nagyon hálás jelenleg a Buducsnosztnak, hogy hosszú sérülése alatt is kitartottak mellette.

A BL-győztes Győri Audi ETO meg nem erősített információk szerint 4 millió euróból gazdálkodik. Ehhez a összeghez képest a nagybányai HCM milyen költségvetéssel készül az európai trónfosztásra?

Nekünk ennek az összegnek a negyede sincs meg, de jó menedzsmenttel ki lehet egyenlíteni a különbségeket. A tavaly is szerepelhettünk volna sokkal jobban, de tapasztalatlanok voltunk. Elég, ha azt említem meg, hogy az a Viborg, akit mi kiverünk a BL-selejtezőben, végül megnyerte a Kupagyőztesek kupáját. Idén tapasztaltabbak leszünk egy évvel, okosabban játszunk majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?