A gyergyói Bajkó Tibor az ország legjobb fogathajtója

A gyergyószentmiklósi Bajkó Tibor nyerte az országos fogathajtó bajnokság első fordulóját a kettesfogatok megmérettetésében. A gyergyóiak mind jól szerepeltek, Orosz László összesítésben a kilencedik, Pál Attila a tizedik lett.

Összesen 37 fogat részvételével kezdődött el a Bihar megyei Cséffán az országos fogathajtó bajnokság, az első fordulóban két egyes, két négyes és 33 kettesfogat jelentkezett a versenyre. A gyergyói versenyzők számára rendkívül jól indult a szezon, mindhárom fogatos behajtotta lovait az első tíz helyezésbe.

Közel negyven fogat a pályán

Az elmúlt hétvégén szervezett megmérettetés egybe volt vonva egy nemzetközi fogathajtó versennyel is, aminek köszönhetően nagyon sok jó szakember fordult meg az akadályok között. Így talán még nagyobb értéke van a első helyezésnek, Bajkó Tibor fogathajtó számára.

„Kifejezetten örvendek annak, hogy Orosz László barátommal mindketten nagyon jól szerepeltünk, mi az elmúlét években a romániai fogathajtó csapatok versenyében két alkalommal is aranyérmes csapatok voltunk. Bízunk benne, hogy ezt továbbra is meg tudjuk őrizni. Egyértelmű, hogy valójában mindenki magának sütögeti a pecsenyét, tehát az egyéni eredményekre is hajtani kell”, fogalmazott az első helyezett.

A fogathajtó szerint rendkívüli élmény volt az igazi odafigyeléssel felépített pályarendszer, melyhez hazonlót az Európai Unióban is ritkán lehet látni. Egyetlen tényező nehezítette a versenyt, mégpedig az töménytelen csapadékmennyiség.

Zsúfolt versenynaptár

A május 16–18. közötti nyitóverseny után fogatosok már készülnek is a következő fordulóra, melynek a Beszterce megyei Szamosbethlen ad otthont június 27–29. között, majd újra Cséffa következik augusztus18–20. között. Záró akkordként szeptember 12–14. között Marosvásárhelyen kerül sor a döntőre. A marosvásárhelyi verseny olyan szempontból különleges, hogy ott rendezik meg először a Balkán Kupát fogathajtásban. Ez az év európa-bajnoksági év is a fogathajtásban. Ennek az ausztriai Piber ad otthont augusztus 7–10. között.

Sportmesteri cím a cél

Bajkó Tibor számára is, a cél természetesen a lehető legjobb eredmény elérése. „A kétszeres országos bajnoki cím után nagyon nagyon szeretnénk, ha a Jóisten kegyelméből meg tudnánk szerezni a harmadikat, mert ez feljogosítana arra, hogy megszerezzük a sportmesteri címet. És ez a céljaink közé tartozik. Mindazon sportolók, akik egymás utáni években országos bajnokok lesznek, kapják meg a sportmesteri címet. Vagy abban az esetben, ha nem egymás után következő években szerezték meg a legjobb helyet különböző romániai bajnokságokban, így a fogathajtásban is, akkor három első hely szükségeltetik.”

Európa legritkább fogata a nyerő

Bár a szakma úgy véli, a lipicai lófajtából a sárgának a továbbtenyésztése nem ajánlott, Bajkó Tibor tobvábbra sem tesz le egyedi fogatáról és csakazértis sárga lipicait keres, bár ez jelentősen megnehezíti egy új fogat építését. Így valószínű, hogy a következő fordulóra a régi hagyományos jól összeszokott csapat utazik ki Szamosbethlenre.

Nagy szükség van lótenyésztő-egyesületek létrehozására

Mint minden egyéb sportágban, a fogathajtásban is éreteti hatását a gazdasági válság, valamint az a tény is, hogy az előző kormány megvonta a támogatást a fajtatiszta lovaktól. A De minimis program keretében idéntől három esztendőn át évi 650 lejes támogatásban részesül minden anyakanca, azonban a segélyt csak olyan egyesületek tudják megpályázni, amelyek bejegyzettek, állományukat megtartják és állandóan aktívak.

Az utóbbi években drasztikusan csökkent a lóállomány: jelenleg pedig 600 és 800 ezer közé tehető, míg néhány esztendeje 1,2 millió egyedről beszélhettünk. Mindez azért is drasztikus változás, mert mindeddig Európa szerte Romániában volt a legtöbb ló.

A romániai 600-800 ezres lóállomány még mindig jelentősnek számít, hiszen Magyarországon 60–70 ezer lovat tartanak számon, Szlovákiában pedig csak hétezret. Azonban a romániai lovaknak csak a 0,04 százaléka fajtiszta, és csupán 500 bejegyzett versenyló van, ami nagyon kevés, tekintve, hogy a magyarországi lovak fele, megközelítőleg 30 ezer van bejegyezve.

 


 

Kimaradt?