Lementették a szerencsétlenül járt hegymászót az Annapurnáról

Szerencsésen lementették John All amerikai hegymászót, aki hétfő délben baleset szenvedett a Himlung (7200 méter magas csúcs az Annapurna régióban) 2-es tábora környékén 6000 méter körül – számolt be a 4bakancs.com.

Egy több mint 20 méteres gleccserhasadékba zuhant, ahonnan sikerült kimásznia és a táborba vonszolnia magát. A keze, több bordája eltörött, belső vérzése van, állapota súlyos. Sikerült mentőhelikoptert szervezni és mindannyiukat lementeni, jelenleg Katmanduban van és a kórházban elkezdék a kivizsgálását.

"Ma reggelre sikerült helikpoterrel John Allt és társait lementeni a 2-es táborból - mondta el a 4bakancs.com kérdésére Sujan Bhattarai, az expedíció helyi partnere. A rossz időjárás eddig megakadályozta, ezért tudtuk csak ma elvégezni a mentést. John és társait sikeresen lehoztuk Katmanduba, az orvosok el is kezdték a kivizsgálását. Reméljük, hogy minden rendben lesz.”

Dr. John All az American Climber Science program expedíció tagjaként Szlankó Zoltánhoz hasonlóan az idei szezonban a Lhotse csúcsára igyekezet, de az Everest déli oldalán történt trgédia majd serpa sztrájk megakadályozta ebben. Új célpont után néztek, így esett a választásuk az Annapurna régióban lévő 7200 méter magas Himlung csúcsra. Öten indultak útnak, serpa segítők nélkül. Hétfő délben érte a baleset, egy teljes éjszakát a 2-es táborban töltött.

Mint ismert, az aradi Török Zsolt is az Annapurna meghódítására készült egy romániai expedíció élén. Sorozatos balesetek miatt a magyar hegymászó társak nélkül maradt, így kénytelen volt lemondani a csúcstámadásról.

Kapcsolódók

Kimaradt?