Oxigénpalack nélkül indult az Everestre egy román-szlovák páros

Egy román és egy szlovák hegymászó együtt kezdte meg a világ legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méteres Mount Everest meghódítását serpák segítsége és oxigénpalackok igénybevétele nélkül.

A román Horia Colibășanu és a szlovák Peter Hámor szerda reggel hagyta el a Mount Everest északi, tibeti oldalán, 6400 méter magasságban fekvő alaptábort. A hagyományos útvonalon akarják megmászni a csúcsot, elvetve azt a korábbi elképzelésüket, hogy egy új ösvényen érik el céljukat. Úgy ítélték meg, hogy a helyi feltételek nem teszik lehetővé ezt a változatot - jelentette az Agerpres hírügynökség.

Colibășanu telefonon elmondta, hogy az úton hóra számítottak, de inkább jeget találtak. Idén április 18-án egy lavinában 16 serpa vesztette életét a Himalájában. A tragédia egyik oka a jégfelhalmozódás volt. Ez volt a Mount Everest történetének legsúlyosabb szerencsétlensége.

Colibășanu az egyetlen román, aki sikeresen megmászta a Himalájában oxigénpalack igénybevétele nélkül az Annapurna, a K2 és a Dhaulagiri csúcsokat, amelyek a világ öt legveszélyesebb hegycsúcsa közé tartoznak.

Hét hegycsúcsot hódított meg a 8000 méteres tartományban, közülük ötöt a román hegymászók közül elsőként. Peter Hámor 11 nyolcezres csúcsot mászott meg, és sikerrel nyitott meg új útvonalakat több más csúcson. A román-szlovák páros az idei szezonban elsőként jutott fel egy nyolcezres csúcsra, a 8027 méteres Sisapangmára a Himalájában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?