Több politikus kegyelmet kér Gică Popescunak

Több vezető politikus egyetért azzal, hogy Traian Băsescu államfő részesítse kegyelemben Gheorghe Popescu 115-szörös volt válogatott labdarúgót, akit adócsalás miatt három év és egy hónap börtönbüntetésre ítéltek a héten.

A sportolót kedden ítélték el jogerősen, és még aznap jelentkezett önként a börtönben. Popescuval a hazai sportélet számos szereplője szolidarizált, de vezető politikusok is kiálltak mellette. Crin Antonescu, az immár ellenzéki liberális párt elnöke kijelentette: a labdarúgó Románia igazi nagykövete volt.  "Vannak pillanatok, amikor meg kell tanulnunk értékelni nemzeti jelképeinket, és állást kell foglalnunk, ha életük során nehéz helyzetbe kerültek" – mondta Antonescu.    

A volt sportoló kegyelemben részesítésével Victor Ponta miniszterelnök is egyetért, aki kifejtette, hogy magánemberként aláírja azt a petíciót, amit a sportcsillag érdekében fogalmazott meg egy román klubvezető. Ponta ugyanakkor hozzátette, közméltóságként nem foglalhat állást az ügyben.    

Pénteken Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke is a volt labdarúgó kegyelemben részesítése mellett foglalt állást. Kifejtette, Popescu nagyon sok jót tett Romániáért, és Törökországtól Spanyolországig mindenki tudja, hogy az FC Barcelona, valamint a román válogatott csapatkapitánya volt – érvelt Zgonea.    

A volt futballista első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, később a bíróság szigorította a szankciót és szabadságvesztésre ítélte. Popescut csak Traian Băsescu államfő részesítheti kegyelemben elnöki rendelettel.

 Tizennyolc éves sportpályafutása során Popescu játszott a Craiovai Universitateában, a Bukaresti Steauában, a PSV Eindhovenben, a Tottenham Hotspurben, az FC Barcelonában, a Galatasarayban, a Leccében, a Bukaresti Dinamóban és a Hannoverben, a válogatottal pedig három világ- és két Európa-bajnokságon szerepelt. Legnagyobb klubsikerét a Barcelonával érte el, mellyel 1997-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Akkor a Barcelona csapatkapitánya volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?