Szocsi 2014: Kanada megvédte Vancouverben szerzett címét

A kanadai jégkorong-válogatott Jonathan Toews, Sidney Corsby és Chris Kunitz találatával 3–0-ra legyőzte Svédországot a szocsi téli olimpia fináléjában, így megvédte a címét.

Egy kisebb csapás már a mérkőzés előtt érte a svédeket, hiszen a háromkoronások Nicklas Bäckström nélkül mentek ki a bemelegítésre, azaz négy olyan játékos – Bäckström mellett Henrik Sedin, Henrik Zetterberg és Johan Franzén – nélkül vágtak neki a meccsnek, akinek amúgy állandó helye lenne a keretben.

A meccsen nagyon erősen kezdett a címvédő, előbb Sidney Crosby, majd Patrice Bergeron lőtt kapura, de Henrik Lundqvist mindkét lövésnél zárta a rést. A svédek is gyorsan felvették a nagy tempót, Gustav Nyquist szép korongszerzés után lőtt, a kapuvasról Carey Price lábára pattant a korong, ám a kanadai kapus ki tudta piszkálni a gólvonal elől.

A harmad közepén a kapuvas kisegítette a svédeket is, Bergeron lövését követően a korong Lundqvisten megpattanva jött ki a vasról. Nem sokkal később a szerencse már nem volt a kapussal: Jeff Carter passzolt be laposan jobbról, középen Jonathan Toews ólálkodott, és közelről Lundqvist lába között a kapuba továbbította a pakkot. 0–1

A kanadaiak emberelőnyhöz is jutottak a gól után, de azt Ryan Getzlaf és Patrick Marleau lövése ellenére nem tudták kihasználni. A harmad utolsó másodperceit viszont elrontották, hiszen Chris Kunitz fölöslegesen magasra emelte a botját, amiért mehetett a büntetőpadra. A csapat azonban őrizte előnyét a második harmad elején is, a folytatásban pedig ismét átvette az irányítást, ám a svédek kihúztak egy emberhátrányt.

Az előny letelte után is inkább az észak-amerikaiak tűntek veszélyesebbnek, és ugyan Lundqvist sokáig állta a sarat, ekkor már érett az újabb kanadai találat. Sidney Crosby pedig ismét bizonyította, hogy nyerő típus: az olimpián eddig gólt sem szerző csapatkapitány jól játszott, és a 36. percben megkoronázta teljesítményét egy nagyszerű akcióval: a saját harmada közelében szerzett korongot, senki sem tudta felvenni a sebességét, végül Lundqvistet lefektetve a bal lába mellett a kapuba passzírozta a korongot. 0–2

A második szünetre rendkívül nehéz helyzetbe került tehát Svédország, hiszen a győzelemhez annyi gólt kellett volna szereznie a folytatásban, amennyit Kanada addig összesen kapott az olimpiai tornán. Ráadásul a tengerentúliak a harmadik harmadban sem vettek vissza: Rick Nash a kapuvasat találta el, miközben a svédeknek olykor a korongkihozatal is nehézséget okozott.

A harmad közepén 10:1 volt a játékrészbeli kapura lövések aránya a kanadaiak javára, nem csoda, hogy a juharlevelesek növelték az előnyüket. Crosby szerzett korongot a mezőnyben, Chris Kunitz továbbvitte, majd keresztbe vezette, és kilőtte a jobb felsőt! Ezzel eldőlt a mérkőzés, a svédekben nem maradt erő és hit sem, és végül a szépítő gól sem jött össze. Mike Babcock csapata 3–0-ra nyert.

Kanada megvédte az olimpiai bajnoki címét – Európában! –, összességében kilencedik alkalommal nyerte meg az ötkarikás játékokat, a legutóbbi négy olimpiából pedig harmadszor ért fel a csúcsra.

FÉRFI JÉGKORONG, DÖNTŐ

  • Svédország–Kanada 0–3

Az éremtáblázat végeredménye a tizenhatodik, utolsó versenynapon, 98 szám után:

                                     arany  ezüst  bronz

  1. Oroszország           13     11      9
  2. Norvégia              11      5     10
  3. Kanada                10     10      5
  4. Egyesült Államok       9      7     12
  5. Hollandia              8      7      9
  6. Németország            8      6      5
  7. Svájc                  6      3      2
  8. Fehéroroszország       5      -      1
  9. Ausztria               4      8      5
  10. Franciaország          4      4      7
  11. Lengyelország          4      1      1
  12. Kína                   3      4      2
  13. Koreai Köztársaság     3      3      2
  14. Svédország             2      7      6
  15. Csehország             2      4      2
  16. Szlovénia              2      2      4
  17. Japán                  1      4      3
  18. Finnország             1      3      1
  19. Nagy-Britannia         1      1      2
  20. Ukrajna                1      -      1
  21. Szlovákia              1      -      -
  22. Olaszország            -      2      6
  23. Lettország             -      2      2
  24. Ausztrália             -      2      1
  25. Horvátország           -      1      -
  26. Kazahsztán             -      -      1

Kimaradt?