BL: a Bayern és az Atlético egy lábbal már a negyeddöntőben

Hasonlóképpen a kedden játszott összecsapásokhoz a labdarúgó Bajnokok Ligája szerda esti két mérkőzése is vendéggyőzelemmel zárult. A címvédő Bayern München valószínűleg saját erőből is felülkerekedett volna az Arsenalon, de megkönnyítette a dolgukat, hogy a londoniak egy félidőn keresztül 10 emberrel kényszerültek játszani. A másik összecsapáson kisebb meglepetésre az AC Milan hazai pályán hajtott fejet az Atlético Madrid előtt.

ARSENAL-BAYERN

Nem sokat vacakoltak egymással a felek, azonnal belecsaptak. A 3. percben Toni Kroos 17 méteres átlövését tolta ki a bal felsőből bravúros vetődéssel Wojciech Szczesny. Nem sokáig várt a válasszal a házigazda: a 7. percben képtelen volt tisztázni a müncheni védelem a saját tizenhatosán belül, a labda Yaya Sanogo elé pattant, akinek 10 m-es lövését Manuel Neuer ugyancsak remek védéssel hatástalanította.

Kevéssel később Santi Cazorla került ziccerbe, de rosszul találta el a labdát. Támadásban maradt az Arsenal, a Bayern tizenhatosára betörő, majd ott egy cselt bemutató Mesut Özilt a megforgatott Jérome Boateng buktatta: tizenegyes! A büntetőt a 9. percben a sértett végezte el, de az elvetődő gyerekkori cimbora, Manuel Neuer belekapott a labdába. Mezőnyjáték következett, méghozzá Bayern dominanciával, az Arsenal jobbára saját térfelén védekezett, és a megszerzett labdákkal igyekezett kontrákat vezetni.

Neuer nem elégedett meg ennyivel, együtt élt a játékkal, például amikor a saját védelme hozta nehéz helyezte, de a Sanogo passzával kiugró Alex Oxlade-Chamberlain az utolsó pillanatban kivágta a labdát. Arsene Wenger a 31. percben kényszerből cserélt: a bicegő Kieran Gibbs helyét Nacho Monreal foglalta el. A 35. percben a vendégek a bal szélen az Arsenal védőfala mögé kerültek, de Robben lövését Per Mertesacker blokkolta. Két percre rá Mario Mandzukic léphetett ki ziccerben a jobbösszekötő helyén, a befejezés helyett azonban visszafelé cselezett, és ez lett a veszte: leszerelték.

A 37. percben Robben rajtolt rá a védővonal mögé belöbbölt labdára középen, és hazai tizenegyespontnál ütközött a kifutó Szczesnyvel. Büntető és kiállítás! A hidegen beálló Lukasz Fabianski eldőlt balra, az ítélet-végrehajtó David Alaba az ellenkező oldalt választotta, de pontatlanul célzott: lapos lövése a kapufán végezte!

Rendezte sorait a második félidőre a Bayern, amely elképesztő intenzitással vágott neki a szünet utáni időszaknak. A létszámhátrányos Arsenal beszorult a kapuja elé, érezhető volt, hogy nem bírja sokáig féken tartani az ellent. A jég az 54. percben tört meg, egy jobb oldali akciót lezárandó Toni Kroos a tizenhatosról pazar mozdulattal tekert a rövid, bal felsőbe (0–1).

Ha nem is futószalagon, de egymás után alakította ki helyzeteit az Arsenal kapuja előtt a Bayern, ám a befejezésekre nem maradt gyilkos koncentráció, és Fabianskinak is sikerült felvennie a mérkőzés ritmusát. Persze, olykor a szerencsével sem állt hadilábon. Azért nem írhatjuk, hogy az Arsenal hazai pályán tíz mezőnyjátékossal védekezett, mert csupán kilencen voltak fenn a pályán.

Érkeztek a cserék, a bizonytalankodó Jérome Boatenget Rafinha váltotta fel, a keveset mutató Mandzukicot a nagy kedvvel érkező Thomas Müller, a passzkirály Thiago Alcántarát Claudio Pizarro. Wenger két kényszerű csere – sérülés és kiállítás – után a tűzvonalba parancsolta Tomás Rosickyt, bár az ő képességei a játéknak ebben a szakaszában már nem tudtak érvényesülni: a létszámhátrányos Arsenal bekkelt az Emirates Stadionban, esélye sem volt az ellentámadásra vagy a labda megtartására.

A német fölény a 88. percben érett góllá: Philipp Lahm középre emelését Thomas Müller bólintotta a kapuba 9 méterről (0–2). A hazai védelem mindkét mozdulathoz távolról asszisztált. Maradt még Kroos kapufája, és a konklúzió: ezt már csak a Bayern ronthatja innen el.

AC MILAN-ATLÉTICO MADRID

A találkozó elején a rutintalan Atlético nekiesett ellenfelének, már a saját térfelén letámadta a Milant, de kapura lövésig nem jutott el, Christian Abbiatinak nem kellett játékba avatkoznia. Ami a rutintalan jelzőt illeti: a kezdő sípszó előtt a spanyol csapat kezdőjátékosai együttvéve 75, a Milan klasszisa, Kaká 84 BL-mérkőzéssel büszkélkedhetett.

Azok után, hogy átvészelte az első perceket, a Milan fokozatosan vette át a játék irányítását, és csak centimétereken múlott, hogy a 15. percben nem szerezte meg a vezetést. Adel Taarabt passzolt középre a jobb oldalról Kakának, akinek tizenöt méteres tekerése a lécen csattant. A szerencse néhány perccel később sem állt az olaszok pártján. Az agilisan játszó Taarabt beadása után Andrea Poli fejesét Thibaut Courtois hatalmas bravúrral tolta a kapufára.

A folytatásban a mezőnyjáték dominált, az Atlético nem sok kockázatot vállalt, Diego Costa magához képest nagyon haloványan játszott, így békés mederben csordogált a mérkőzés. A kedélyeket csak Emiliano Insúa belépője borzolta, az argentin bekk akkorát rúgott Mattia De Sciglióba, hogy a Milan jobbhátvédjét szűk fél óra után le kellett cserélni.

A 30. percben újfent a Milan előtt adódott ígéretes lehetőség a gólszerzésre, de a Mario Balotelli által sarokkal lekészített labdát Kaká a háló tetejére csavarta. Az első félidő hajrájában a hazaiak egy tizenegyest is számon kértek Pedro Proenca játékvezetőn, aki nem látott szabálytalanságot Raúl García és Poli testi kontaktusa során.

A második félidő elején az egyik oldalon Kaká, míg a másik oldalon Diego Costa veszélyeztetett, ezt követően azonban fegyverszünetet rendeltek el a csapatok, akik a vártnál sokkal gyengébb színvonalú meccset produkáltak. Ahogy közeledett a mérkőzés vége, egyre többet folyt a játék a hazaiak térfelén, de a mezőnyfölény ellenére az Atlético csak kevés helyzetet tudott kidolgozni, és minden jel arra mutatott, hogy egy csendes meccsen gól nélküli döntetlennel zárul a találkozó.

Igen ám, de a 83. percben villant Diego Costa, és a továbbjutás kapujába fejelte a csapatát. Koke jobb oldali szöglete után Ignazio Abate a lehető legrosszabb helyre, a hosszú oldalon ólálkodó brazil-spanyol csatárhoz csúsztatott, aki öt méterről nagy erővel a hálóba bólintott. A csatár mögött egyébként érkezett Miranda is, így ha nem Costa, akkor minden bizonnyal a dél-amerikai középhátvéd váltotta volna gólra az olasz védő hibáját. 0–1

Az utolsó percekben a Milan minden mindegy alapon rohamozott, de nem tudta kapuja elé szegezni a spanyolokat, akik óriási lépést tettek a továbbjutás felé. A visszavágóra március 11-én, a madridi Vicente Calderón Stadionban kerül sor.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

  • Arsenal (angol)–Bayern München (német) 0–2
  • Milan (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 0–1

Kapcsolódók

Kimaradt?