BL: már negyeddöntősnek tekintheti magát a Barca és a PSG

Az FC Barcelona és a PSG is hátradőlhet a labdarúgó Bajnokok Ligája kddi negyeddöntői után, ugyanis idegenben sikerül győznie a Manchester City, illetve Bayer Leverkusen ellen.

MANCHESTER CITY-FC BARCELONA 0-2

A Barcelona ragadta magához a kezdeményezést, a katalán szokásukhoz híven jól megjáratták a labdát, picit játszottak a házigazdákkal, mint macska az egérrel. Partner volt ebben a taktikai játékban a saját térfelét megszálló Man. City, amely a szélek helyett inkább középre zárt. No igen, a beadásokat a katalánok sem erőltették, inkább próbálták a földön tartani a labdát.

Helyzetek nélküli mezőnyfölénye után a Barcelona már védekezni is kényszerült: a Man. City rá jellemző módon villámakciókat vezetett. Ebben Jesús Navas gyorsaságára, David Silva kreativitására és Álvaro Negredo fizikumára épített.

Amíg a labda döntően még mindig a vendégek lábán vándorolt többet, veszélyességben a hazaiak már felvették velük a versenyt. Sőt, a félidő közepén a picit passzív közönség hangja is megjött, miután belelkesült néhány manchesteri akciótól. Speciel igazi gólveszély azokban sem volt, a Barca labdabiztos védői rutinból oldották meg a feladatot.

A túloldalon kollégáik pedig felvették a gyorsasági versenyt Lionel Messiékkel, és hiába jöttek a gyors egyérintők, a befejezésekre nem maradt idő és terület. Ami a hazai védők dicsérete. Messi speciel helyzetbe került, de jobb lábbal kapu fölé lőtt középről, a befelé húzó Andrés Iniesta elől pedig az utolsó pillanatban mentettek. Xavi Hernández a szokottnál többet vállalt, gyakrabban tűnt fel a támadóvonalban, mint mostanság, hátha sikerül zavart kelteni. A csapatkapitány igazi tesztje azonban egy távoli bomba volt, amelyet Joe Hart inkább látványos, mintsem bravúros vetődéssel hárított.

Az első félidőben a labdát mindössze 38 százalékban birtokló hazaiak hatszor próbálkoztak kapura lövéssel, ebből kétszer találták el a kaput, pont annyiszor, mint a háromszor kísérletező vendégek.

A szünet után nem kellett sokat várni említést érdemes eseményre: gól- és emberelőnyhöz jutottak a vendégek! Messi kapott remek kiugratást az 53. percben, a honfitárs, Martin Demichelis pedig a tizenhatosnál buktatta. A szabálytalanság vitathatatlan volt, a játékvezető pedig úgy ítélte meg, hogy mindez már a tizenhatoson belül történt (a vonal is a büntetőterület tartozéka!). Demichelis az első félidőben, társai hathatós közreműködésével tökéletesen hatástalanította a Barca csodafegyverét, itt azonban kiszolgáltatott helyzetben volt. Hiába nyargalt az apró termetű támadó után, és próbált hátulról blokkolni, csak büntetőt és piros lapot hozott össze. A tizenegyest a sértett végezte el, és higgadtan a kapu közepébe helyezett a balra vetődő Hartot becsapva (0–1).

Próbált kellemetlen ellenfél maradni a City, támadói igyekeztek visszatámadni, zavarni, de létszámhátrányban pont a Barcelona ellen ez reménytelen vállalkozásnak tetszett. A katalánok a középpályán passzolgattak, szerették volna sündisznóállásából kicsalogatni a házigazdákat, akiknek gólhátrányban játszva sok választásuk nem volt. A türelmes vendégek az olykor megnyíló manchesteri védelem hibáit kihasználva azonnal lecsaptak, de a befejezéseikbe hiba csúszott. Xavi Hernández a második hullámban érkezve vágta magasan kapu fölé a Dani Alves által lekészített labdát, majd a brazil szélső hátvéd lőtt ziccerben kapura, de lövése elkerülte a jobb alsót.

Amikor már mindenki elkönyvelte az egygólos különbséget, a végjátékban megduplázódott a vendégek előnye. A jobb oldalon kibontakozó katalán akciónál két brazil játszott össze, a csereként érkező Neymar szépen tette le a labdát a védővonal mögé sokadszor befutó Dani Alves elé, aki a 90. percben nem hibázott, és Hartnak kötényt adva talált a kapuba (0–2).

BAYER LEVERKUSEN-PARIS SAINT-GERMAIN 0-4

A versenykiírás szerint két mérkőzésre, azaz négy félidőre szól a két csapat egymás elleni mandátuma, de gyakorlatilag az első negyvenöt perc elegendő volt ahhoz, hogy a Paris Saint-Germain döntő előnyt szerezzen. A PSG támadólag lépett fel, és a 3. percben, Simon Rolfes labdavesztése után vezetett is. Blaise Matudi labdaszerzése után Zlatan Ibrahimovic, Marco Verratti volt a labda útja, majd megkapta az időközben a 16-oson belülre robogó Matuidi, és közelről a kivetődő kapus mellett a hálóba lőtt (0–1).

Odaát Sidney Sam lövése, majd Stefan Kiessling fejese jelentett némi veszélyt, de a fő kérdésekben továbbra is a párizsiak akarata érvényesült, vezetésük nem igazán forgott veszélyben – pláne nem a játékrész második felében...

A 39. percben Ibrahimovic rúghatott büntetőt, miután Emir Spahic az ötösön maga alá gyömöszölte Ezequiel Lavezzit. S ha Ibrahimovic tizenegyeshez készül, ritkán adatik kegyelem – most sem volt esélye a kapusnak, az erősen meglőtt labda a jobb alsóba vágódott (0–2).

S hogy végképp elmenjen a németek kedve a kedd esti meccstől, a 42. percben Ibrahimovic lőtt még egy gólt, egy sokkal nagyobbat: Matuidi estében tolta vissza elé a labdát, és a svéd labdaművész a 16-os bal sarkától a hosszú felsőbe ágyúzott (0–3).

A második félidőben a német csapat erőlködött, hogy valamiképpen visszaküzdje magát a párharcba, de az 58. perctől már csak tíz emberrel tehette... A jobb oldalon meglóduló Lucas Mourával szemben szabálytalankodó Spahic megkapta második sárga lapját, így a pirosat is Kassai Viktortól, mehetett zuhanyozni.

Továbbra is a PSG támadott többet, a csereként beálló Leverkusen-védőről, Philipp Wollscheidről a 64. percben negyedszer is a hazai kapuba pattant a labda, de lesállás miatt Kassai nem adta meg a gólt. Amikor a 85. percben Leno lábbal védte Javier Pastore közvetlen közelről kapura kotort labdáját, úgy tűnt, nem lesz több gól.

Aztán a 88. percben mégis megszületett a negyedik: a párizsiak valósággal körbeadogatták a szétzilált Bayer-védelmet, majd az Ibrahimovic, Maxwell, Lucas vonalazás végén visszagurított labdát a csereként pályára küldött Yohan Cabaye jobb belsővel a bal felső sarokba lőtte (0–4).

 

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntők

 

  • Manchester City (angol)–FC Barcelona (spanyol) 0–2
  • Leverkusen (német)–PSG (francia) 0–4

Kimaradt?