Szocsi 2014: Oshie „szétlőtte” az oroszokat a hokitornán

A hat büntetőjéből négyet értékesítő T. J. Oshie-nek köszönhetően az Egyesült Államok jégkorong-válogatottja szétlövésben legyőzte Oroszországot a szocsi olimpia hokitornájának csoportmeccsén. A két csapat az olimpiai hokitorna eddigi legjobb meccsét játszotta, 1–0-ra az oroszok, 2–1-re az amerikaiak vezettek. A hajrában Fjodor Tjutyin bombája után az oroszok már azt hihették, megvan a meccs, de kiderült, hogy korábban elmozdult a kapu, ezért nem volt érvényes a gól.

Bár az első harmad nem hozott gólt, a meccsre nem lehetett panasz, pörgős, kemény hoki jellemezte a játékot az ilyenkor szokásos összezördülésekkel megfűszerezve. Az oroszok némi fölényben voltak, de Jonathan Quick jól tartotta az amerikaiakat, több szép védést is bemutatott, miközben a hazaiak emberelőnyben játszottak.

A harmad végén Patrick Kane révén veszélyeztettek először igazán az amerikaiak, azt a lélektani előnyt azonban nem tudták kihasználni, hogy a második játékrészre másfél percnyi fórra mentek ki. Ellenben az oroszok aktivitása a harmad közepén góllá érett: Alekszandr Radulov és Andrej Markov előkészítése után Pavel Dacjuk lépett ki, és Quick lepkés kesztyűje mellett a kapuvas segítségével megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Némi videózás után kiderült, hogy a korong valóban áthaladt a gólvonalon.

Felpörgette az iramot a Team USA, James van Riemsdyk már közel járt hozzá, hogy bevegye Szergej Bobrovszkij kapuját, de az orosz védelem nagy nehézségek árán menteni tudott, Radulov kiállítását ugyanakkor kihasználták az amerikaiak. Van Riemsdyk kapu előtt keresztbe érkező korongja Cam Fowler korcsolyájáról a kapu felé pattant, de az ütővel sikerült még belekapnia a védőnek, így az újabb „videózós" találattal egyenlő lett az állás. Döntetlenről fordultak a felek az utolsó harmadra.

Az oroszok kezdték jobban az utolsó húsz percet, ha el is találták a kaput, Quick azonban résen volt. Aztán újabb Radulov-kiállítás és újabb amerikai gól következett, Kane keresztpassza után Joe Pavelski találta meg a rést Bobrovszkij és a kapuvas között. A csarnok elcsendesedett, de három perc és egy kihagyott hatalmas Phil Kessel-helyzet után visszatért a szbornaja reménye. Dustin Brown ment a büntetőpadra, az előny 18. másodpercében pedig a korong Pavel Dacjuk lapos lövése után az elé álló Radulovtól semmit sem látó Quick alatt a kapuba suhant.

Két perc sem telt el, amikor Fjodor Tjutyin a kék vonalról, a palánk mellől a kapuba lőtt. A bombagólt videón nézték újra, s bár tisztán látszott, hogy a korong a belső hálótartó vasról jött vissza, mégsem adták meg, mert a kapu bal része egy korábbi játék során két centiméterrel elmozdult a helyéről.

Négy és fél perc maradt hátra. Másfél perccel a vége előtt Jevgenyij Medvegyevet kiküldték két percre, ám az amerikaiak nem tudták kihasználni a fórt, jöhetett a hosszabbítás. Ebben Kane előtt adódott a legnagyobb lehetőség, de ziccerben kiugorva nem tudta ellőni a korongot Bobrovszkij lába között.

Jöhetett a szétlövés. T. J. Oshie kezdett, belőtte, míg Jevgenyij Malkin lövését Quick mellé ütötte. Van Riemsdyk lövését Bobrovszkij hárította, a túloldalon az orosz kapitány, Dacjuk is sikertelen volt. Pavelski türelemjátéka sem hozott sikert, Ilja Kovalcsuk viszont a lehető legegyszerűbb megoldással (húzogatás nélkül lőtt) egyenlített. A „hirtelen halálban" a két gólszerző kezdett, Kovalcsuk és Oshie is kihagyta, aztán Dacjuk korongja becsúszott a kapuba. Az amerikaiak maradtak Oshie-nál, belőtte, ment tovább. A hatodik párban Kovalcsuk belőtte, Oshie pedig 3/4-re alakította a mérlegét.

Dacjuk hibája után Oshie jött, és Bobrovszkij megint beletette az ütőjét. A nyolcadik pár következett, Kovalcsuk tévesztése után a negyedik gólját szerző Oshie pontot tett a meccs végére.

A vereségben annyi vigasz lehet az oroszok számára, hogy legalább pontot szereztek a csoport rangadóján, amivel nagy lépést tettek afelé, hogy a legjobb csoportmásodikok legyenek, és egyenes ágon jussanak a negyeddöntőbe.  Azt is meg lehet említeni, hogy az amerikaiak négy éve Vancouverben a csoportkörben legyőzték Kanadát is, de aztán a fináléban alulmaradtak a házigazdával szemben…

Kimaradt?