Sorsdöntő hetek jönnek Michael Schumacher számára

A Daily Mail azt írja, hogy szakértők szerint az öt hete síbalesetet szenvedő Michael Schumacher akár hetekig, vagy hónapokig is kómában lehet még.

A lap szerint a szakértők nem tudják garantálni, hogy a hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta teljesen felgyógyul majd és egészséges lesz. Korábban már arról érkeztek hírek, hogy reagált az orvosok utasítására, ám később orvosai annyit közöltek, hogy ez az agy úgynevezett "újraindulását" jelenti, vagyis úgy kell elképzelni ezt a folyamatot, mint amikor egy számítógépet bekapcsolnak. A kezdetleges pislogás tehát automatikus reflex volt, nem tudatos mozgás.

Schumachert folyamatosan mozgatják és masszírozzák, hogy izmai lehetőleg épek maradjanak, és ne sorvadjanak tovább - olvasható a Daily Mail cikkében.

Bild: az orvosok reménykednek

A Bild arról ír, hogy a család és az orvosok is abban reménykednek, hogy előbb-utóbb valóban képes lesz ilyen mozgásra Schumacher, és hamarosan felébred a kómából. Dr. Heinz Peter Moecke, a hamburgi klinika orvosa elmondta, még fennáll a veszélye annak, hogy a pilóta vegetatív állapotban marad, de majd csak a következő hetekben derül ki, hogyan reagál a szervezete.

"Amikor a beteg felébred a mesterséges kómából, gyakran nem tudja elsőre, hogy ki ő, és hol is van. Ilyenkor nyugtalanok a betegek, de az is előfordulhat, hogy megpróbálja kiszedni a csöveket a testéből" - mondta.

Hozzátette, a felébresztés utáni rossz állapot még nem jelenti azt, hogy a páciens agyar nem tud újratanulni bizonyos dolgokat. Ilyenkor ugyanis az agy épen maradt részei átveszik a feladatot az elhalt állományoktól.

Kapcsolódók

Kimaradt?