A hosszabbításban kapott ki a Pandurii

Több mint 18 ezer nézőt csalogatott ki a Kolozsvár Aréna lelátóira a Pandurii Târgu Jiu-AC Fiorentina csütörtök esti labdarúgó Európa-liga mérkőzés, amelyen a bányászcsapat a 85. percig győzelemre állt Eric de Oliveira szépségdíjas ollózós góljával, ám a toszkánok öt perc alatt a maguk oldalára fordították az összecsapást.

 Az ellenfél neve okozta megilletődöttségből felocsúdva a Pandurii egyre bátrabban merészkedett ki a saját térfeléről, de a „hazaiak” első kapura lövésére így is 20 percet kellett várni. A „vakmerőség” majdhogynem visszafele sült el, ugyanis a sikertelen kísérletből indított ellentámadást Erico csak Yakovenko felrúgásával tudta megállítani. Az olaszok tovább rohamozták Mingote kapuját, Joaquin látványos emeléssel próbált túljárni a portugál kapus eszén. A játék kialakult egyoldalúságát az addig lassú és kiszámítható Eric törte meg, aki vélhetően a 32 csütörtök esti Európa-liga-mérkőzés legszebb góljával szerzett vezetést a Panduriinak. Négy perccel később a brazil növelhette volna a bányászok előnyét.

A váratlanul hátrányba került olaszok egyre hevesebb rohamokat indítottak Mingote kapuja felé, a szünetig akár 2-3 gólos vezetést is szerezhettek volna, ha a csatáraik pontosabban céloznak. A második félidő még egyirányúbb játékot hozott, Cuardado azt csinált a jobbszélen, amit nem szégyellt és ebből sorra alakultak ki a veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetek.

A kb. 250 fős lila szurkoló már beletörődhetett abban, hogy csapatának ma nem sikerül gólt szereznie, amikor a 85. percben Matos egyenlített, majd a 93. percben Valero megszerezte a győztes gólt is. A Fiorentina ezzel megőrizte 100 százalékos mérlegét a csoportban, a Pandurii szurkolói pedig tovább várhatnak csapatuk első EL-győzelmére.

A csoport másik összecsapásán a Dnipró 2-0-ra győzött a Pacos Ferreira ellen és 9 pontjával biztosan továbbjutott már.

A-CSOPORT

A Valencia fordulatos mérkőzésen harcolta ki a győzelmet és a továbbjutást Svájcban. A spanyol csapat az első félidő derekán, a nem sokkal korábban csereként beálló Pablo Piatti közeli találatával vezetéshez jutott, de ezzel még messze nem volt letudva az este. Pedig az 56. percben – igaz, már 1–1-nél – Philippe Montandon utolsó emberként elkövetett szabálytalansága következtében a Valencia egy füst alatt büntetőhöz jutott és emberelőnybe került, csakhogy Jonas tizenegyesét Daniel Lopar kivédte. S néhány perccel később már a hazai csapat vezetett: Goran Karanovic nagyszerű egyéni alakítás révén lőtt a kapuba. De hiába a hazai előny, a Valencia türelmes játékkal kihasználta az emberelőnyt: Piatti szemfüles góllal egyenlített, majd Sergio Canales szép találattal a győzelmet is kiharcolta.

A Swansea jelentős labdabirtoklási fölényből megszült, látványos passzjátékot megkoronázó vezető gólja majdnem a legvégéig kitartott Krasznodarban, de a hajrára feljavult a hazai csapat, és Ibrahima  Baldé nem sokkal a lefújás előtt egyenlített. A Swansea-n átok ül: az Európa-ligában eddig kapott öt gólja közül négy az utolsó negyedórában esett – a Kubany egy-egy gólja (két-két pont úszott el rajtuk) a legutolsó pillanatokban… A walesiek egyelőre nem jutottak tovább, ugyanakkor elefántcsontparti támadójuk, Wilfried Bony karrierje nyolcadik El-góljával a sorozat legeredményesebb afrikai játékosa lett.

B-CSOPORT

A három fordulót követően nyeretlen Dinamo Zagreb abban a tudatban léphetett pályára a PSV otthonában, ha a hazai 0–0 után idegenben kikap a hollandoktól, biztosan búcsúzik Európától. Ennek ellenére Phillip Cocu fiai szögezték saját tizenhatosára a Dinamót, amely egy ideig Oliver Zelenika védéseinek köszönhetően tartotta magát, de fél óra elteltével Adam Maher lövésénél már nem volt ellenszer. A fordulás után Ola Toivonen duplázta meg a PSV előnyét, így az utolsó fél órában már kétség sem férhetett a hollandok magabiztos sikeréhez. A Dinamo Zagreb négy fordulót követően kiesett.

A csoport másik mérkőzésén a forduló előtt százszázalékos Ludogorecnek mindössze egyetlen pontra volt szüksége a biztos továbbjutáshoz a Csornomorec ellen. A csapatok az első félidőben egyszer sem találták el a kaput, nem úgy a szünet után, mikor Juninho Quixadá mindössze két perccel a középkezdést követően betalált egy kiválóan megkomponált támadás végén. Mégsem ünnepelhették a továbbjutást győzelemmel a bolgárok, hiszen Olekszij Gaj egyenlített a 64. percben, ami a Ludogrec első kapott gólja volt a sorozatban. A lényegen azonban nem változtatott, az 1–1-es eredménnyel a Ludogorec az első továbbjutó a csoportból, a második helyért a PSV és a Csornomorec vívhat nagy csatát.

C-CSOPORT

Az egy döntetlen mellett kétszer kikapó Standard Liege utolsó esélyként fogadta a hibátlan mérleggel érkező Salzburgot, hiszen csakis egy győzelemmel tarthatták volna életben a belgák továbbjutási reményeiket. Kapóra jött számukra, hogy többen is kidőltek a sorból a salzburgiaknál, akik leginkább a spanyol gólzsák, Jonathan Soriano hiányát fájlalták. Ott volt viszont Gulácsi Péter, aki az első félórában három hatalmas védéssel tartotta a lelket övéiben, mert bizony a szakadó esőhöz jobban alkalmazkodtak a Liege fiatal támadói. Akik nem sokat tanultak azonban az „odavágó" három pirosából, mert Michy Batshuayit és Imoh Ezekielt még az első félidőben ki lehetett volna állítani ütésért, illetve egy horrorisztikus becsúszásért.

A félidő hajrájára akadt lehetősége az osztrákoknak is, de Lilian Thuram unokatestvére, Yohann Thuram-Ulien jó napot fogott ki – és pár közeli lövést is. A 42. percben már azonban ő is tehetetlen volt: Alan kihagyhatatlan helyzetbe hozta Dusan Sventót. Megtörte a gól a Standardot, Kevin Kampl pedig még a szünet előtt demoralizálóan gyönyörű gólt lőtt.

Legalábbis akkor így gondoltuk, mert hamar szépített a pihenő után a Liege (Paul M'Poku közeli lövését Gulácsi nem védhette), de Alan egy csodálatos ollózással kisvártatva eldöntötte a mérkőzést. A végén még kiosztottak pár sárgát, de ez nem osztott, nem szorzott: győzelmével továbbjutott csoportjából az osztrák csapat.

A másik meccsen a hatpontos Esbjerg azzal a tudattal fogadta a három kör alatt csak egyetlen pontot jegyző Elfsborgot, hogy egy győzelemmel kiharcolja a továbbjutást. Ennek megfelelően nagy hazai fölényt hozott az első félidő, de a kőkeményen védekező svédek kihúzták kapott gól nélkül. Sőt, a fordulás után egyre bátrabban futballoztak, ám Mick van Buren lövését a 71. percben Marcus Rohdén saját kapujába segítette. Mivel az összes többi helyzet (akadt belőle jó néhány) kimaradt, ez a gól döntött – a Salzburg mellett tehát továbbjutott a dán Esbjerg is.

D-CSOPORT

A Rubin Kazany kipipálta a csoportkört, a tatárföldi csapat a Wigan Athletic legyőzésével az első továbbjutó az Európa-liga kieséses szakaszába. A Wigan elleni egyetlen gólt a felfutó jobbhátvéd, Oleg Kuzmin szerezte, aki remekül indult be, precíz labdát kapott, majd beadás helyett inkább maga fejezte be az akciót. A csoport másik meccsén az eddig nyeretlen Zulte-Waregem győzött Mariborban, így a Wigan maradt a második helyen. A második továbbjutó helyre még a Wigan, Waregem, Maribor trió mindegyik tagjának megmaradt az esélye.

F-CSOPORT

A bajnokságban botladozó, az Európa-ligában azonban eddig hibátlan Eintracht Frankfurt trénere, Armin Veh átalakította a csapatát a hétvégi, Wolgsburg elleni mérkőzéshez képest, és könnyen lehet,  ennek volt köszönhető, hogy csapata gyakorlatilag teljesen lefagyott a csoportmásodik Maccabi elleni idegenbeli meccs első félidejében. Még negyedóra sem telt el, amikor a korábbi újpesti és videotonos Nikola Mitrovics passza után a vendégek nem tudtak tisztázni, Eran Zahavi pedig a kapuba juttatta a labdát. A mezőnyben egyenrangú partnernek bizonyult a német együttes, ám a kapu előtt a Paulo Sousa fiai voltak határozottabbak, és Barak Icaki révén a félidő második felében megduplázták előnyüket. A Maccabi tízese előbb egy fejessel, majd egy gyors támadás végén lábbal is túljuttatta a labdát Kevin Trappon (3–0).

Szünet után fölénybe kerültek a frankfurtiak, a 63. percben Srdjan Lakic közeli fejessel faragott is a hátrányon, sőt, nem sokkal később kezezés miatt büntetőhöz jutottak a vendégek, a csapatkapitány Alexander Meier pedig higgadtan értékesítette a 11-est – 3–2! A hajrában remek mérkőzés kerekedett az összecsapásból, gyakran szétszakadó középpályákkal, és lendületes ellentámadásokkal. A Veh-csapat Meier révén az egyenlítéshez is közel járt, a hosszabbításban tizenegyesből mégis Zahavi tett pontot a meccs végére (4–2). A Frankfurt kilenc ponttal továbbra is vezeti a csoportot, ám Paulo Sousa gárdája két egységnyire megközelítette.

A csoport másik meccsén a Bordeaux újabb pofont szenvedett el, és 2–1-re kikapott Nicosiában az APOEL-től. Nektariosz Alekszandru a beszámolók szerint óriási szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a hazaiaknak a 14. percben, ám Ludovic Sané az első játékrész hosszabbításában egyenlített. A második félidő egy-egy piros lappal kezdődött, majd Nuno Morais góljával folytatódott, és mint utóbb kiderült, ez a ciprusiak győzelmét eredményezte. A Bordeaux az utolsó helyre csúszott a kvartettben.

G-CSOPORT

Remek formában lévő Genk ide, elszántan fogadkozó osztrákok oda, bizony tömény unalmat hozott kettejük mérkőzésének első félórája. A hazaiak kapusa, a szlovák Ján Novota dobra fel végül a találkozót, bár aligha vágyott ilyen dicsőségre: egy már elhárított gólveszély után egyszerűen hátba rúgta  Benjamin De Ceulaert az ötös előtt, a büntetőt pedig Serigne Mbodj védhetetlenül a jobb felsőbe varrta.

Megzavarodtak a hazaiak, ezt Jelle Vossen két góllal büntethette volna, de kihagyta helyzeteit – ez viszont felrázta a Rapidot, a már a szünet előtt megpihenő vendégvédők közül az amerikai-német Terrence Boyd kétszer is eredményes tudott lenni: előbb egy kapufáról kipattanó labdát fejelt a hálóba, majd az ötösről bólintott a jobb sarokba. Fejben jobbak voltak a félidő hajrájában a bécsiek…

A fordulást követően lábbal is, ám nem éltek lehetőségeikkel, ellenben Thomas Buffel egy gyors kontra végén egalizált. Nem csüggedtek az osztrákok, lövéseiket azonban blokkolták, Vossen pedig kihagyta harmadik ordító helyzetét is – maradt a 2–2, amellyel a csoport másik mérkőzésének eredménye miatt egyik csapat sem lehet maradéktalanul elégedett. Mindkét fél bosszankodhat a kihagyott helyzetek miatt, éppen ezért igazságosnak nevezhető a döntetlen. Köteles László a gólokról aligha tehetett, mindkét félidőben bemutatott viszont egy-egy nagy bravúrt, és ügyesen fülelte le a beadásokat.

A Thun–Dinamo Kijev mérkőzésnek azzal a tudattal vágott neki a két csapat, hogy a győztes pont- és lélektani előnyre tesz szert a másik előtt, és továbbjutó helyen zárja a fordulót. Az első félidőben a nagy tét ellenére udvariaskodtak egymással a felek: a kijevi Dieumerci Mbokani a 17. percben kapott egy sárgát szabálytalankodása miatt, majd olyatén módon reklamált, hogy ezért meg kiérdemelt egy másikat is – a hazai Lukas Schenkel gáláns válaszként a 28. percben bevette saját kapuját. Természetesen bátran ment előre ezt követően a svájci csapat, de sorsukat megpecsételte a második félidőben az „öngólpasszt adó” Andrij Jarmolenko egy szépen kivitelezett szabadrúgással. A hajrában percenként forgott veszélyben Olekszandr Sovkovszkij kapuja, de nem tudott szépíteni sem a Thun.

H-CSOPORT

A csoportelső Sevilla a játéknapot a második helyen kezdő Liberecet fogadta, és a 30. percben Diego Perotti remekül kivitelezett szabadrúgásával megszerezte a vezetést. A hazaiak enyhe fölényben futballoztak, de nem tudták megerősíteni vezetésüket, ami nem maradt következmény nélkül: egy villámgyors kontrából David Pavelka kiegyenlített a 70. percben. Újabb gól nem esett, a kevés kockázatvállalást hozó másik meccsen meg egyáltalán nem találtak a kapuba a játékosok (a hajrában kétszer villant a piros a freiburgiaknak), így a sorrend nem változott – továbbjutó egyelőre nincs, bár a Sevilla azért már kacsingathat a tavaszi folytatás felé.

I-CSOPORT

A fordulót az élen kezdő Lyon erősen tartalékos felállásban is hamar vezetést szerzett Rijekában – Alassane Pléa egy szögletet követően közelről lőtte be első gólját a profik között –, nyerni azonban nem tudott, mert hét perccel később Andrej Kramaric távoli lövéssel egyenlített. A döntetlennel a Lyon lekerült az első helyről, mert a Betis a 94. percben szerzett góllal idegenben legyőzte a Guimaraest: Joan Verdú álompasszát a csereként beálló Chuli váltotta gólra. A Betis az eddigi négy csoportmeccse mindegyikén döntetlenre állt a szünetben, de kétszer végül megnyert, így a kvartettben pillanatnyilag a legközelebb áll a 32 közé jutáshoz.

J-CSOPORT

A Trabzonspor azzal a tudattal lépett pályára a Legia vendégeként, hogy ha nyer, akkor egypontnyi látótávolságra kerülhet a továbbjutástól. A török csapat végül hozta a „kötelezőt” Varsóban, de a mód, nos, az nem egy szokványos 2–0-s sikert rejt magában – bár a végeredmény ennyi lett. A hazai együttesnek ugyanis sokkal több lehetősége volt az amúgy kevés eseményt hozó meccsen. A hivatalos statisztika szerint a Trabzon úgy jutott vezetéshez a 71. percben, hogy nem volt kaput eltaláló lövése. A Legia ciprusi védője Dossa Júnior – valójában nem Cipruson született, hanem Lisszabonban – viszont Olcan Adin beadásánál kisegítette a vendégcsapatot. A 79. percben megszületett az első kapura lövés vendég részről, és a korábban „előkészítőként” jeleskedő Olcan Adin tíz méterről leadott lövéséből természetesen gól is lett. A meccs végi kapra lövések aránya: 6:2 – a Trabzonspor majdnem sima győzelmet aratott a Legia ellen.

A csoport másik meccsén a Lazio az Apollon elleni három ponttal erősítette pozícióit. Sergio Floccari kétszer is bevette a ciprusi csapat hálóját az első félidőben, ugyanakkor mindkét gólban benne volt Balde Keita is: a 14. percben akcióból készített elő a csatártársnak, míg a 37. percben szögletből ívelt a támadó fejére. Fotisz Papulisz ugyan még az első játékrészben felavatta a Lazio debütáló kapusát, Etrit Berishát, ám az albán hálóőrnek a folytatásban már nem kellett a gólvonal mögé nyúlnia. A rómaiak szolid győzelmükkel nagyot léptek a 32 közé jutás felé.

K-CSOPORT

A Tottenham hibátlan mérleggel és kapott gól nélkül, az Európa-ligában megszokott (méregdrága) cserecsapattal fogadta a győzelem nélkül álló, moldovai Sheriff Tiraspolt a White Hart Lane-en. Az első félidő erősen felejthetőre sikerült, az angolok meddő fölénye és távoli lövései mellett mindössze egy kontra végén elsült Sheriff-kapufát jegyezhettünk fel.

Jermain Defoe büntetőből duplázta meg az előnyt, az angol válogatott csatár 23. európai kupagólját lőtte a Tottenham mezében, ezzel ő lett a klub történetének legeredményesebb játékosa a nemzetközi porondon, megelőzve az eddigi rekordert, Martin Chiverst, aki a lelátón tapsolt elismerően. És nem mellesleg: Defoe öt találattal az Európa-liga góllövőlistáját is vezeti.

A Sheriff a 72. percben Isa révén szépített, ami a londoniak első kapott gólja volt a csoportban, de ettől sem lett izgalmasabb a véghajrá: a Tottenham 2–1-re nyert és egy történelmi góllal ott van a legjobb 32 csapat között.

A csoport másik találkozóján 1–0-s oroszországi verségét követően a Tromsö hazai pályán próbált visszavágni az Anzsi Mahacskala együttesének – sikertelenül. Négy mérkőzés alatt a norvégok mindössze négy alkalommal találták el az ellenfelek kapuját, így nem meglepetés, az Anzsi idegenben is dominálta a párharcot. A győzelem azonban csak a legvégén jött össze: Karlen Mkrtcsjan a 94. percben döntötte el a meccset az orosz bajnokság sereghajtójának javára, ezzel az Anzsi megerősítette pozícióját a Tottenham mögött, de még nem jutott tovább.

L-CSOPORT

Sok minden nem történt, azon kívül, hogy a csoport egyetlen csütörtöki gólját szerző AZ Alkmaar győzelmével utolérte az Izraelben döntetlent kibrusztoló PAOK-ot. Az AZ, PAOK kettős továbbjutására alighanem keveset fizetnek...

Eredmények

  • Kubany Krasznodar (orosz)–Swansea (walesi) 1–1
  • St. Gallen (svájci)–Valencia (spanyol) 2–3
  • Ludogorec (bolgár)–Csornomorec (ukrán) 1–1
  • PSV (holland)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–0
  • Esbjerg (dán)–Elfsborg (svéd) 1–0
  • Standard Liege (belga)–Salzburg (osztrák) 1–3
  • Rubin Kazany (orosz)–Wigan (angol) 1–0
  • Maribor (szlovén)–Zulte Waregem (belga) 0–1
  • Pandurii (román)–Fiorentina (olasz) 1–2
  • Dnipro (ukrán)–Pacos Ferreira (portugál) 2–0
  • APOEL Nicosia (ciprusi)–Bordeaux (francia) 2–1
  • Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Eintracht Frankfurt (német) 4–2
  • Rapid (osztrák)–Genk (belga) 2–2
  • Thun (svájci)–Dinamo Kijev (ukrán) 0–2
  • Estoril (portugál)–Freiburg (német) 0–0
  • Sevilla (spanyol)–Liberec (cseh) 1–1
  • Rijeka (horvát)–Lyon (francia) 1–1
  • Guimaraes (portugál)–Betis (spanyol) 0–1
  • Lazio (olasz)–Apollon Limassol (ciprusi) 2–1
  • Legia Warszawa (lengyel)–Trabzonspor (török) 0–2
  • Tromsö (norvég)–Anzsi Mahacskala (orosz) 0–1
  • Tottenham (angol)–Sheriff (moldovai) 2–1
  • AZ (holland)–Sahtyor Karagandi (kazah) 1–0
  • Maccabi Haifa (izraeli)–PAOK (görög) 0–0

Kimaradt?